Bałaganiarska kanapka ze szpinakiem i awokado
Jeden z najlepszych na świecie pomysłów na kanapkę. Chrupiąca, sycąca, łatwa do przygotowania, zdrowa i na ciepło:) Lekko bałaganiarska, bo zawsze pakuje do niej tyle składników ile się tylko zmieści, a później narzekam, że trudno się ją je;) W tym przepisie podaję moje ulubione zestawienie składników, ale jak to w kanapkach, składniki można dowolnie zmieniać, mieszać, dodawać i odejmować. Koniecznie wypróbujcie, bo taka kanapka to niebo w gębie!
Co nam będzie potrzebne:
– podłużna bułka
– połowa awokado
– garść świeżych liści młodego szpinaku
– kilka czarnych oliwek
– ewentualnie czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- bułkę rozcinamy na połowę, wkładamy na chwilę do opiekacza lub piekarnika, żeby się lekko zarumieniła
- awokado myjemy, rozcinamy na połowę, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i jedną połówkę kroimy w podłużne plastry
- plaster fety kroimy na mniejsze kosteczki
- liście szpinaku myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- kiedy bułka już się przyrumieni kładziemy po kolei liście szpinaku, na to plasterki awokado (można też rozsmarować je po prostu na bułce), kostki fety i kilka oliwek
- lekko przyciskamy górę kanapki, żeby składniki się „ułożyły”
- kto lubi, zagryza kanapkę oliwkami
Smacznego:)
Komentarze
Powered by Facebook Comments