Barszcz czerwony zabielany

barszcz czerwony

Mam zaszczyt przedstawić Wam najfajniejsze danie mojego dzieciństwa – barszcz czerwony zabielany. Babcia podawała go zawsze z gotowanymi ziemniaczkami, na moim ulubionym czerwonym talerzyku, który dzieliłam z kransoludkami… (true story). Ja do dzisiaj mam sentyment, a Was gorąco zachęcam do spróbowania:)

Co nam będzie potrzebne:

– pęczek włoszczyzny (patrz rosół)
– 3-4 dorodne buraki
– kostka rosołowa lub 2-3 skrzydełka z kurczaka

– natka pietruszki
– 2 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
– przyprawy: sól, pieprz, ocet jabłkowy (można zastąpić sokiem z cytryny), cukier

– kilka ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków do podania

Przygotowanie:

  • warzywa myjemy i obieramy ze skóry (zabarwienia z buraków trudno usunąć z dłoni dlatego polecam obieranie i krojenie ich w rękawiczkach)
  • buraki kroimy w plastry i razem z resztą warzyw (nie kroić) wrzucamy do garnka, dodajemy kostkę rosołową (jeśli używacie mięsa trzeba je wcześniej podgotować – patrz przepis na rosół) i zalewamy taką ilością wody, żeby zakryła warzywa
  • dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę octu jabłkowego, 2 łyżeczki cukru i doprowadzamy do wrzenia, kiedy woda się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie (ok. 30-40 min)
  • w czasie kiedy barszcz się gotuje przygotowujemy ziemniaki: obieramy, myjemy pod zimną wodą, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
  • z ugotowanego barszczu wyjmujemy warzywa, zabielamy jogurtem lub śmietaną (do kubka lub miski 2 łyżki jogurtu, pół łyżki mąki i powoli dolewamy małe ilości gorącego barszczu, żeby jogurt się nie zwarzył, mieszamy i kiedy nie będzie grudek dolewamy do zupy)
  • na koniec barszcz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i jeśli zajdzie taka potrzeba dodatkowo solą, cukrem i octem jabłkowym
  • podajemy z ugotowanymi ziemniakami, posypane posiekaną natką pietruszki

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.