Bułki hamburgerowe z sezamem – gotowe w 40 minut

bułki hamburgerowe

Wprowadzam w życie moje noworoczne postanowienie – nauczę się w końcu porządnie piec. Zaczęłam od wypróbowania bardzo prostego przepisu na bułki hamburgerowe, które chodziły już za mną od dawna, ale mam tyle planów, że nie wiem, co wybrać na następny krok wtajemniczenia. Może coś słodkiego…

Ale wracając do bułek, szukałam prostego przepisu, w którym nie trzeba czekać zbyt długo na wyrastanie ciasta i proszę, oto on. Bułki są gotowe w ok. 40 minut, odstawia się tylko już uformowane na 10 min, a rosną sobie spokojnie w piecu. Są przez to nieco mniej puszyste i raczej zwarte, ale jak na ekspresową wersję bułek hamburgerowych są naprawdę niezłe i o niebo lepsze niż sklepowe. W smaku bułki są słodkawe i przypominają trochę chałkę, ale fajnie komponowało się to z mięsem i warzywami. Część z nich zresztą zjadłam drugiego dnia bez żadnych dodatków i smakowały super. Z podanej ilości ciasta wyszło mi 12 średnich bułek, jeśli potrzebujecie jednak większych buł na konkretne burgery, to polecam zrobić 10.
Przepis znalazłam na stronie Taste of Home.

Co nam będzie potrzebne:

– 3,5-4 szklanki mąki pszennej (może wyjść nieco więcej)
– 1 szklanka ciepłej wody
– 1/3 szklanki oleju
– 1/4 szklanki cukru

– 1 jajko
– 2 łyżki suchych drożdży (ja dałam 2,5)
– 1 łyżeczka soli

– 1 jajko do posmarowania i sezam do posypania

bułki do hamburgerów

Przygotowanie:

  • do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy drożdże, dodajemy olej i cukier, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 5 min
  • po tym czasie dodajemy jajko, sól i mąkę i zagniatamy ciasto, jeśli będzie się bardzo kleić można dosypać jeszcze trochę mąki
  • wstępnie zarobione ciasto przekładamy z miski na wysypaną mąką stolnicę i wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne, jeśli trzeba podsypujemy lekko mąką (mi się dosyć mocno kleiło, więc musiałam podsypywać co jakiś czas, jednak trzeba uważać żeby nie przesadzić z mąką, bo ciasto zrobi się za twarde)
  • wyrobione ciasto dzielimy na 10-12 części, z każdej formujemy kulkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, każdą kulkę lekko spłaszczamy
  • odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na około 10 min.
  • po tym czasie bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu
  • pieczemy ok. 10-14 min w temperaturze 220°C (czas pieczenia może zmieniać się w zależności od piekarnika, trzeba więc sprawdzać czy bułki się nie przypalają)
  • upieczone bułeczki studzimy na kratce

bułki do hamburgerów

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.