Znudziły Wam się kanapki na śniadanie? W takim razie ten przepis jest właśnie dla Was

Zapiekane bułki z jajkiem | Jem Co Umiem

Click here for the recipe in English

Jeśli jesteście znudzeni zwykłymi kanapkami na śniadanie, świetnym rozwiązaniem będą bułki zapiekane z jajkiem i innymi pysznymi składnikami. Ja swoje zrobiłam w wersji bardzo prostej – dodałam jedynie paprykę i żółty ser, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wzbogacić je np. o szynkę, podsmażony boczek, cebulkę czy pomidory. Co Wam tylko przyjdzie do głowy. Bułki są bardzo łatwe do przygotowania, a podane na niedzielne śniadanie na pewno zrobią na wszystkich domownikach niezłe wrażenie.

Chcecie wiedzieć jak przygotować takie pyszne śniadanie?

Zapiekane bułki z jajkiem | Jem Co Umiem

Co nam będzie potrzebne:

- bułki kajzerki – tyle, na ile macie ochotę
– jajka – po jednym na każdą bułkę
– starty żółty ser
– czerwona papryka (opcjonalnie szynka, boczek, cebulka, pomidory)

– szczypiorek lub zielona cebulka
– szczypta (tak na koniec noża) soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Szczypiorek drobno siekamy, paprykę i ewentualne inne składniki kroimy w niedużą kostkę.

Zapiekane bułki z jajkiem | Jem Co Umiem

  • Z bułek odcinamy wierzch.

Zapiekane bułki z jajkiem | Jem Co Umiem

  • Z bułek wyjmujemy środek, zostawiamy tylko skórkę (skórka nie powinna być zbyt cienka, żeby bułki nie przeciekały).

Zapiekane bułki z jajkiem | Jem Co Umiem

  • Bułki wypełniamy pokrojoną papryką (i ewentualnie innymi składnikami), posypujemy startym serem, wbijamy jajko, na górę sypiemy szczypiorek, sól i pieprz.

Zapiekane bułki z jajkiem | Jem Co Umiem

  • Przekładamy na blachę do pieczenia i zapiekamy ok. 10-15 min, aż jajka się zetną i bułki ładnie przypieką.

Zapiekane bułki z jajkiem | Jem Co Umiem

Jak Wam się podoba ten przepis? Jeśli go wypróbujecie koniecznie podzielcie się rezultatami:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.