Chrupiące pieczone ziemniaczki
Po prostu perfekcyjne pieczone ziemniaki – chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i super aromatyczne. Dokładnie takie, jakich długo szukałam. A sekretem jest jeden składnik – tarty parmezan. Idealne jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie z ulubionym sosem. Wypróbujcie koniecznie.
Co nam będzie potrzebne:
- kilka średniej wielkości ziemniaków, ważne, żeby były mnie więcej równej wielkości
– 1-2 łyżki tartego parmezanu
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- ziemniaki dokładnie umyć (najlepiej wyszorować szczoteczką), nie obierać ze skórki, pokroić w łódeczki, tak jak pokazane na zdjęciu
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia, polać papier oliwą z oliwek
- na natłuszczony papier wysypać tarty parmezan i poukładać ziemniaczki
- posypać ziemniaki morską solą i odrobiną chilli do smaku
- piec w temperaturze 200ºC około 30 min. (po ok. 20-25 min. sprawdzić czy nic się nie przypala), kiedy po tym czasie ziemniaczki zbrązowieją wymieszać i zostawić w piekarniku jeszcze na 5-10 min, aż wszystkie będą ładnie przyrumienione
Smacznego:)
Komentarze
Powered by Facebook Comments