Ciasto francuskie prosto i efektownie – z szynką, serem i szpinakiem

ciasto francuskie

Ciasto francuskie ma wielorakie zastosowanie, można je podawać zarówno na słodko jak i wytrawnie. Odkąd po raz pierwszy zrobiłam warkocz z brokułami i kurczakiem stał się on jednym z naszych ulubionych dań. A że w dodatku jestem wielką fanką wszelkich dań z ciasta francuskiego, nie ustaję w poszukiwaniu nowych smaków i kombinowaniu różnych nadzień do wszelkiego rodzaju warkoczy i zawijańców. Ostatnio wypróbowałam francuskie ciasto ze szpinakiem, serem i szynką. Jak zawsze szybko, prosto i pysznie:) W przepisie znajdziecie też dokładny opis jak krok po kroku złożyć idealny warkocz – kłosik, który i na gościach i domownikach zrobi niemałe wrażenie.

Co nam będzie potrzebne:

– opakowanie gotowego ciasta francuskiego
– opakowanie świeżego szpinaku ok. 250 g (można zastąpić mrożonym)
– 1 cebula
– 1 łyżeczka masła
– kilka plasterków szynki
– kilka cienkich plasterków żółtego sera

– 1 jajko do smarowania
– sól, pieprz do smaku
– sezam do posypania

Przygotowanie:

  • Świeży szpinak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, siekamy niezbyt drobno
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę, lekko podsmażamy, a kiedy się zeszkli dodajemy posiekamy szpinak, podsmażamy aż straci objętość i wyparuje cała ewentualna woda, na końcu lekko solimy i dodajemy odrobinę pieprzu do smaku
  • Ciasto francuskie rozkładamy na płasko, zostawiamy je na pergaminie, w które jest zawinięte – posłuży nam za papier do pieczenia
  • Środek ciasta nakłuwamy lekko widelcem, tak jak pokazane na zdjęciu, nakładamy kilka plasterków szynki, wykładamy przestudzony szpinak, na końcu wykładamy ser
  • Przeciwległe końce ciasta składamy (fot. 4), boki nacinamy w paski (liczba pasków powinna się zgadzać po jednej i drugiej stronie) i nakładamy paski na siebie, na zmianę z jednej i drugiej strony, aż utworzy się warkocz

ciasto francuskie

  • Złożone ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub suszonymi ziołami
  • Pieczemy w 220ºC ok. 12-15 min. – czas zależy od piekarnika, dlatego warto sprawdzać, czy ciasto się nie przypala. Ciasto francuskie jest delikatne i dość szybko się rumieni, gdyby więc tak się zdarzyło, że ciasto zbyt szybko brązowieje wystarczy przykryć je w trakcie pieczenia kawałkiem folii aluminiowej
  • Taki warkocz z ciasta francuskiego fantastycznie sprawdza się jako danie obiadowe, doskonale smakuję jednak też na zimno, jako przekąska, jeśli więc jeszcze go nie wypróbowaliście, koniecznie zróbcie to teraz:) Smacznego!

 

ciasto francuskie

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.