Cytrynowa marynata do kurczaka

Lekka, bardzo aromatyczna i dzięki obecności cytryny orzeźwiająca marynata do kurczaka. Mięso, które w niej poleżało jakieś 2 godziny, po krótkim smażeniu było przepyszne – soczyste, bardzo miękkie i nawet nie trzeba było używać noża;). Przepis na tę marynatę to moja wariacja na temat marynaty Pascala, na którą przypadkiem wpadłam. Ja używam mniej czosnku i wzbogacam ją dodatkowo o słodką paprykę. Użyłam też natki pietruszki zamiast świeżej kolendry. Ze względu na drobno posiekany czosnek ta marynata bardziej nadaje się na grilla, ale ja smażyłam mięso na patelni i tez wyszło bardzo smacznie. Trzeba jedynie postarać się usunąć z mięsa jak najwięcej czosnku przed wrzuceniem na patelnię, zanim bowiem usmażymy mięso czosnek może się przypalić. No i smażymy na średnim ogniu.

Co nam będzie potrzebne (na 4 piersi):

– natka pietruszki (kilka gałązek, ja wrzuciłam pół pęczka)
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżki kurkumy w proszku
– 1/2 łyżki kolendry w proszku
– 1/2 łyżki słodkiej papryki mielonej
– 1/2 łyżeczki chilli (w wersji mniej pikantnej tylko szczypta)

– 1/2 łyżki soli
– 1/2 łyżki pieprzu
– 2 łyżki soku z cytryny
– otarta skórka z cytryny
– 4-5 łyżek oleju

Przygotowanie:

  • siekamy pietruszkę (można nawet z łodyżkami) i czosnek – ja wrzuciłam do blendera i posiekane przekładamy do miseczki
  • dodajemy resztę składników i olej
  • mieszamy wszystko dokładnie i po kolei wkładamy do miski pokrojoną i lekko rozbitą pierś z kurczaka (instrukcja do pokrojenia fileta-> tutaj ), każdy kawałek staramy się dokładnie pokryć marynatą
  • miskę z kotletami przykrywamy talerzem albo folią i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny
  • pieczemy na grillu lub smażymy na patelni na średnim ogniu ok. 3-4 minuty z każdej strony, aż kotlety ładnie się zarumienią (jeśli smażymy na patelni dobrze jest usunąć z mięsa kawałki czosnku, żeby się nie przypaliły)

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.