Czy wiesz…jak najłatwiej obrać jajko na twardo?

Niby to takie proste, ale czasem podczas obierania jajka można się nieźle sfrustrować kiedy całe białko schodzi razem ze skorupką, a z jajka na twardo zostaje nam tylko twarde żółtko…

Dzieje się tak najczęściej wtedy, kiedy uda nam się dorwać bardzo świeże jajo, więc mimo wszystko jest to dobry znak. W każdym razie mam na to bardzo prosty sposób – do wody, w której gotuję jajka dodaję pół łyżeczki sody oczyszczonej (podobno dobrze działa też sól). Kiedy minie czas gotowania zalewam jajka dużą ilością zimnej wody, obijam lekko o brzeg garnka, aż skorupka pęknie i zostawiam na chwilę w wodzie. Po tych zabiegach obranie jajka nie stanowi już większego problemu:)

 P.S. Pamiętajcie, żeby zawsze myć jajka przed gotowaniem!

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

6 Responses

  1. Ja używam soli i działa tak samo. Jednak obieram zazwyczaj trzymając jajko zanurzone w wodzie – pewnie to te same mechanizmy.

    Czerwiec 25, 2012 at 4:44 pm

    • karina

      Ja też obieram zanurzone w wodzie, kiedy mimo gotowania w sodzie i moczenia skorupka dalej słabo schodzi. A sposób z solą muszę wypróbować.

      Czerwiec 25, 2012 at 4:55 pm

  2. Ja z kolei stosuje sposób taki: do gotującej się wody wrzucam tak jajko, aby pękło. Woda dostaje się lekko pod skorupkę i później bardzo łatwo się ją zdejmuje.

    Czerwiec 25, 2012 at 4:51 pm

    • karina

      O, tego sposobu nie znałam. A jajko nie wylewa Ci się podczas gotowania?

      Czerwiec 25, 2012 at 4:54 pm

  3. A ja robię tak: nie znając żadnego z powyższych sposobów, obieram jajo zwyczajnie, paluchami i klnę sobie siermiężnie do wtóru. Pięknie dziękuję za poradę, na pewno wypróbuję ją następnym razem, kiedy trafią mi się takie nieokrzesane jajca ;) Pozdrawiam.

    Czerwiec 25, 2012 at 5:31 pm

    • karina

      Hehe:) w takim razie cieszę się, że się przydałam:) Pozdrawiam

      Czerwiec 25, 2012 at 5:38 pm