Czy wiesz…jak najłatwiej obrać jajko na twardo?
Niby to takie proste, ale czasem podczas obierania jajka można się nieźle sfrustrować kiedy całe białko schodzi razem ze skorupką, a z jajka na twardo zostaje nam tylko twarde żółtko…
Dzieje się tak najczęściej wtedy, kiedy uda nam się dorwać bardzo świeże jajo, więc mimo wszystko jest to dobry znak. W każdym razie mam na to bardzo prosty sposób – do wody, w której gotuję jajka dodaję pół łyżeczki sody oczyszczonej (podobno dobrze działa też sól). Kiedy minie czas gotowania zalewam jajka dużą ilością zimnej wody, obijam lekko o brzeg garnka, aż skorupka pęknie i zostawiam na chwilę w wodzie. Po tych zabiegach obranie jajka nie stanowi już większego problemu:)
P.S. Pamiętajcie, żeby zawsze myć jajka przed gotowaniem!
Komentarze
Powered by Facebook Comments
Ja używam soli i działa tak samo. Jednak obieram zazwyczaj trzymając jajko zanurzone w wodzie – pewnie to te same mechanizmy.
Czerwiec 25, 2012 at 4:44 pm
Ja też obieram zanurzone w wodzie, kiedy mimo gotowania w sodzie i moczenia skorupka dalej słabo schodzi. A sposób z solą muszę wypróbować.
Czerwiec 25, 2012 at 4:55 pm
Ja z kolei stosuje sposób taki: do gotującej się wody wrzucam tak jajko, aby pękło. Woda dostaje się lekko pod skorupkę i później bardzo łatwo się ją zdejmuje.
Czerwiec 25, 2012 at 4:51 pm
O, tego sposobu nie znałam. A jajko nie wylewa Ci się podczas gotowania?
Czerwiec 25, 2012 at 4:54 pm
A ja robię tak: nie znając żadnego z powyższych sposobów, obieram jajo zwyczajnie, paluchami i klnę sobie siermiężnie do wtóru. Pięknie dziękuję za poradę, na pewno wypróbuję ją następnym razem, kiedy trafią mi się takie nieokrzesane jajca ;) Pozdrawiam.
Czerwiec 25, 2012 at 5:31 pm
Hehe:) w takim razie cieszę się, że się przydałam:) Pozdrawiam
Czerwiec 25, 2012 at 5:38 pm