Czy wiesz jak… zrobić zakwas do chleba?
Samo przygotowanie zakwasu do chleba nie jest trudne – wystarczą odpowiednie warunki. Zakwas do chleba hoduje się około 4-5 dni, koniecznie w ciepłym miejscu np. przy kaloryferze lub w lecie, gdy pogoda dopisuje. Wyhodowany zakwas można przechowywać w lodówce około tygodnia i raz na tydzień „dokarmić”. Dokarmianie, inaczej prowadzenie, zakwasu to nic innego jak dodawanie do niego mąki i wody, aby dzikie drożdże miały się na czym pożywiać. O dokarmianiu i prowadzeniu zakwasu do chleba napisze w następnym poście, ten zaś dotyczyć będzie wyhodowania własnego zakwasu od podstaw.
1. Do miski wsypujemy 4-5 łyżek mąki żytniej.
2. Do mąki dolewamy powoli LETNIĄ wodę, najlepiej przegotowaną i przestudzoną, cały czas mieszamy. Wody musi być tyle, żeby mieszanina nabrała konsystencji ciasta naleśnikowego – musi być gładka i lejąca – jakby co, przepis na ciasto naleśnikowe tutaj.
3. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce np. koło kaloryfera. U mnie stoi w kuchni wysoko na szafce:) Zakwas trzeba wymieszać co 12 godzin i każdego dnia dodać mu odrobinę (ok. 2 łyżki) mąki i dolać wody, żeby zachował swoją konsystencję. Prawidłowo rozwijający się zakwas zacznie bąbelkować, a po 4-5 dniach powinien być gotowy.
Powodzenia:)))
Komentarze
Powered by Facebook Comments