Focaccia z suszoną papryką, pomidorami i bazylią

focaccia

Oto, co wyszło z moich eksperymentów z ciastem na focaccię. Po dodaniu do niego płatków suszonej papryki i udekorowaniu słodkimi pomidorami zjedliśmy na kolację przepyszny włoski chlebek, do którego nie jest potrzebne nic oprócz kilku kropel oliwy i chwili wolnego czasu, aby się nim nacieszyć. Gdyby tylko to ciasto drożdżowe szybciej rosło…

Co nam będzie potrzebne:

– 350 g mąki pszennej
– pół łyżeczki soli
– 210 ml letniej wody
– 7 g drożdży instant. albo 14 g drożdży świeżych
– 1 łyżka oliwy z oliwek

– 2 łyżki suszonych płatków papryki (można kupić w większości sklepów w dziale z przyprawami)
– kilka pomidorków koktajlowych (ja nie miałam akurat koktajlowych i użyłam zwykłego pomidora)
– do posypania suszona bazylia i ewentualnie suszona mięta

focaccia

Przygotowanie:

  • ciasto na focaccię przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę
  • po godzinie do ciasta dodajemy płatki papryki, zagniatamy jeszcze raz i formujemy jeden lub dwa płaskie, ale niezbyt cienkie placki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na jeszcze 20 min
  • po 20 min kciukiem robimy w cieście wgłębienia i odstawiamy na 10 min
  • po tym czasie na ciasto wykładamy plastry pomidora (jeśli używacie koktajlowych to wystarczy przekroić je na połowę), posypujemy wszystko bazylią i miętą, polewamy całość kilkoma kroplami oliwy i wkładamy do rozgrzanego do 200ºC na ok. 20-25min. (sprawdzać czy się nie przypala!)

focaccia

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.