Frytki z cukinii
Jeśli znudziły się Wam ziemniaczane frytki (o ile w ogóle mogą się takie znudzić), to mam dla Was świetną alternatywę – cukinię. Frytki trochę inaczej, ale zapewniam Was, że równie pysznie. Podawane jako dodatek do mięsa albo po prostu jako osobne danie z ulubionym dipem. Warte wypróbowania.
Co nam będzie potrzebne:
- 2 cukinie
– 2 jajka
– bułka tarta
– olej
Przygotowanie:
- cukinie dokładnie myjemy pod zimną wodą i kroimy na frytki, tak jak pokazane na zdjęciu
- w głębszym talerzu roztrzepujemy jajka i dodajemy trochę soli, na płytszy talerz wysypujemy bułkę tartą i dodajemy do niej przyprawy – sól, paprykę słodką i ostrą (tak jak w przypadku kotletów )
- po kilka frytek wrzucamy najpierw do jajka a następnie do bułki tartej i rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i lekko skrapiamy olejem
- frytki wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200ºC i pieczemy ok 15-20 minut, aż się ładnie przyrumienią
Smacznego!
Komentarze
Powered by Facebook Comments
Lubię ten tekst ^_^ Pozdrowienia
Maj 30, 2012 at 1:53 pm