Frytki z cukinii

Jeśli znudziły się Wam ziemniaczane frytki (o ile w ogóle mogą się takie znudzić), to mam dla Was świetną alternatywę – cukinię. Frytki trochę inaczej, ale zapewniam Was, że równie pysznie. Podawane jako dodatek do mięsa albo po prostu jako osobne danie z ulubionym dipem. Warte wypróbowania.

Co nam będzie potrzebne:

- 2 cukinie
– 2 jajka
– bułka tarta

– przyprawy: pieprz, sól, papryka mielona słodka i ostra
– olej

Przygotowanie:

  • cukinie dokładnie myjemy pod zimną wodą i kroimy na frytki, tak jak pokazane na zdjęciu
  • w głębszym talerzu roztrzepujemy jajka i dodajemy trochę soli, na płytszy talerz wysypujemy bułkę tartą i dodajemy do niej przyprawy – sól, paprykę słodką i ostrą (tak jak w przypadku kotletów )
  • po kilka frytek wrzucamy najpierw do jajka a następnie do bułki tartej i rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i lekko skrapiamy olejem
  • frytki wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200ºC i pieczemy ok 15-20 minut, aż się ładnie przyrumienią

Smacznego!

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

One Response

  1. Lubię ten tekst ^_^ Pozdrowienia

    Maj 30, 2012 at 1:53 pm