Galette, czyli słodkie owoce w cieście zapiekane

galette z owocami

Galette – miękkie, słodkie i aromatyczne owoce, a dookoła delikatne kruche ciasto… Tego było mi trzeba na te ponurackie zimowe dni. A w tajemnicy Wam powiem, że mam coraz większą frajdę z tego pieczenia i nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam sklepowe słodycze. Szczerze wszystkim domowe słodkości polecam, zwłaszcza od kiedy sama się przekonałam, że robienie ich wcale nie jest trudne jak mogłoby się wydawać. A przepis na tę słodką pychotkę znalazłam na blogu Snixy Kitchen.

Co nam będzie potrzebne:

Kruche ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka cukru
– 1/4 łyżeczki soli
– 12 łyżek miękkiego masła (musi być miękkie, bo inaczej ciasto nie będzie chciało się kleić)
– 7 łyżek bardzo zimnej wody

Nadzienie:
– 4 słodkie gruszki
– 3 słodkie jabłka
– 4 łyżki cukru (ja dodałam brązowy)

- cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • W misce wymieszać mąkę, cukier i sól, powoli dodawać miękkie masło i zagniatać ciasto, na końcu dodać wodę i zagniatać do połączenia wszystkich składników, a następnie przenieść na stolnicę lekko podsypaną mąką i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie (będzie trochę przypominać plastelinę)
  • Zagniecione ciasto uformować w kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki
  • W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotować owoce: umyć dokładnie, nie obierać ze skóry, chyba, że koś nie lubi, porozcinać na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne, tak przygotowane owoce trzeba pokroić na bardzo cienkie plasterki
  • Pokrojone owoce przełożyć do miski, posypać cukrem i delikatnie wymieszać
  • Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 6 części
  • Każdą część rozwałkować na cienki placek w kształcie mniej więcej koła (jeśli brzegi się wystrzępią można je obciąć nożem), na środek nakładać owoce zostawiając wolne brzegi, które trzeba następnie złożyć na owocach (tak jak pokazane na zdjęciu)

galette z owocami

  • Przed pieczeniem ciasto można jeszcze posmarować roztopionym masłem
  • Gotowe galette kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 200ºC przez około 30-35 min (po ok. 25 minutach sprawdzić czy się nie przypalają)
  • Upieczone galette studzimy lekko na kratce i podajemy jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem

Smacznego!

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.