Galette, czyli słodkie owoce w cieście zapiekane
Galette – miękkie, słodkie i aromatyczne owoce, a dookoła delikatne kruche ciasto… Tego było mi trzeba na te ponurackie zimowe dni. A w tajemnicy Wam powiem, że mam coraz większą frajdę z tego pieczenia i nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam sklepowe słodycze. Szczerze wszystkim domowe słodkości polecam, zwłaszcza od kiedy sama się przekonałam, że robienie ich wcale nie jest trudne jak mogłoby się wydawać. A przepis na tę słodką pychotkę znalazłam na blogu Snixy Kitchen.
Co nam będzie potrzebne:
Kruche ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka cukru
– 1/4 łyżeczki soli
– 12 łyżek miękkiego masła (musi być miękkie, bo inaczej ciasto nie będzie chciało się kleić)
– 7 łyżek bardzo zimnej wody
Nadzienie:
– 4 słodkie gruszki
– 3 słodkie jabłka
– 4 łyżki cukru (ja dodałam brązowy)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- W misce wymieszać mąkę, cukier i sól, powoli dodawać miękkie masło i zagniatać ciasto, na końcu dodać wodę i zagniatać do połączenia wszystkich składników, a następnie przenieść na stolnicę lekko podsypaną mąką i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie (będzie trochę przypominać plastelinę)
- Zagniecione ciasto uformować w kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki
- W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotować owoce: umyć dokładnie, nie obierać ze skóry, chyba, że koś nie lubi, porozcinać na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne, tak przygotowane owoce trzeba pokroić na bardzo cienkie plasterki
- Pokrojone owoce przełożyć do miski, posypać cukrem i delikatnie wymieszać
- Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 6 części
- Każdą część rozwałkować na cienki placek w kształcie mniej więcej koła (jeśli brzegi się wystrzępią można je obciąć nożem), na środek nakładać owoce zostawiając wolne brzegi, które trzeba następnie złożyć na owocach (tak jak pokazane na zdjęciu)
- Przed pieczeniem ciasto można jeszcze posmarować roztopionym masłem
- Gotowe galette kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 200ºC przez około 30-35 min (po ok. 25 minutach sprawdzić czy się nie przypalają)
- Upieczone galette studzimy lekko na kratce i podajemy jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem
Smacznego!
Komentarze
Powered by Facebook Comments