Grzanki z serem, szynką i ogórkiem kiszonym

Grzanki z serem, szynką i ogórkiem kiszonym

Te grzanki naprawdę są warte wypróbowania. Takie same robiła mi moja Mama kiedy byłam mała, może więc dlatego mam do nich taki sentyment. Nie wiem skąd Mama wyczaiła na nie przepis, może wymyśliła go sama, ale ten smak towarzyszy mi do dzisiaj i wciąż kiedy mam ochotę na coś specjalnego przygotowuję właśnie te grzanki. Świetnie działa tu dodatek ogórka kiszonego i świeżo mielonego pieprzu, które w połączeniu ze słodkim ketchupem tworzą bardzo fajną, słodko-kwaśną mieszankę smaków. Jak dla mnie idealny pomysł na śniadanie w leniwą niedzielę, kiedy nie trzeba się nigdzie spieszyć i można spokojnie zajadać się pysznościami.

Co nam będzie potrzebne: (na 4 grzanki)

- 2 dowolne bułki
- 4 płaskie łyżeczki przecieru pomidorowego
- serek topiony, najlepiej śmietankowy, bez dodatków w postaci szynki, ziół itd.
- 4 plasterki dobrej szynki lub kiełbasy np. krakowskiej

- 4 dość grube plastry żółtego sera
- kilka plasterków kiszonego ogórka
- świeżo mielony pieprz
- ketchup do smaku

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC
  • Bułki kroimy na połówki, każdą połówkę smarujemy 1 łyżeczką przecieru pomidorowego i posypujemy świeżo mielonym pieprzem (ilość pieprzu zależy od Waszych upodobań, nie dawajcie zbyt dużo jeśli nie lubicie pikantnych dań)
  • Następnie połówki smarujemy niewielką warstwą serka topionego, kładziemy plaster szynki lub kiełbasy, kilka plasterków kiszonego ogórka, przykrywamy wszystko plastrem sera i znowu posypujemy mielonym pieprzem
  • Na koniec dodajemy kilka kropel ketchupu
  • Grzanki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy kilka minut, aż ser się roztopi a bułka lekko przyrumieni

I jak Wam się podoba taka nietypowa grzanka na śniadanie?

Grzanki z serem, szynką i ogórkiem kiszonym

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.