Jabłka pieczone pod ciastem francuskim

jabłka pieczone

Jabłka pieczone pod ciastem francuskim to jeden z moich ulubionych deserów. Co prawda bardziej kojarzy się z jesienią i czasem, gdy świeżych owoców brak, ale uważam, że zapach jabłek upieczonych z cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową jest tak zniewalający, że poprawia humor o każdej porze roku. Miękkie i aromatyczne jabłka świetnie komponują się z delikatnym, lekko słonawym i chrupiącym ciastem francuskim, które sprawia, że jabłkowy deser i wygląda i smakuje jeszcze lepiej.  Zobaczcie jak krok po kroku przygotować jabłka pieczone pod ciastem francuskim, a jeśli macie ochotę na jeszcze inne przepisy z jabłkami to polecam jabłka pieczone w postaci kruchego galette i drożdżowe racuchy.

Co nam będzie potrzebne: (na 1 porcję)

– 1 duże, kwaśne jabłko
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej i imbiru
– 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu

– 1 łyżeczka masła
– 6-8 cienkich pasków ciasta francuskiego, w zależności od wielkości jabłka

Przygotowanie:

  • Jabłko myjemy, odcinamy wierzch i łyżką np. do lodów wydrążamy najpierw gniazda nasienne, a później miąższ, który przekładamy do osobnej miseczki

jabłka pieczone

  • Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy przyprawy i chwilkę podsmażamy po czym dodajemy rozdrobniony miąższ z jabłek
  • Kiedy kawałki jabłka zaczną rozpadać się na małe cząstki dodajemy cukier lub miód i smażymy jeszcze chwilkę, żeby cukier się rozpuścił i połączył z jabłkami
  • Przestudzony farsz wkładamy do wydrążonego jabłka, a na wierzchu z pasków ciasta francuskiego pleciemy kratkę w taki sposób, jak pokazane na zdjęciu

Jabłka pieczone

  • Jabłka pieczemy ok 12 min. w temp. 200ºC – trzeba uważać, żeby nie przypaliło się ciasto, jeśli zbyt się rumieni można przykryć jabłko folią aluminiową
  • Jabłka pieczone doskonale smakuje same lub z dodatkiem lodów np. śmietankowych

Jabłka pieczone

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.