Jajecznica ze szczypiorkiem

jajecznica na maśle

Leniwy sobotni poranek, góra jajecznicy z soczyście zielonym szczypiorkiem na śniadanie, do tego moja ulubiona kawa z mlekiem i mamy perfekcyjny sposób na rozpoczęcie   weekendu. Do jajecznicy można też dorzucić pomidory, szynkę, paprykę, kiełbasę, boczek… co kto lubi. U nas wersja minimalistyczna, żeby za bardzo nie przemęczać się po piątkowych szaleństwach. Miłego weekendu!

Co nam będzie potrzebne: (porcja dla 2 osób)

– 5 jajek
– 1 łyżeczka masła

– garść posiekanego szczypiorku (można zastąpić zieloną cebulką)
– szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

  • na patelni rozgrzewamy masło z kroplą oleju
  • rozgrzana patelnię zdejmujemy z ognia, odkładamy na bok i po kolei wbijamy jajka, nie mieszamy
  • patelnię kładziemy z powrotem na średni ogień i czekamy, aż białko zacznie się ścinać, zaczynamy powoli mieszać jajka, ale w taki sposób, żeby nie naruszyć żółtek, żółtka mieszamy na samym końcu, kiedy białko jest już prawie całkiem ścięte, dzięki temu jajecznica nie będzie sucha (pamiętajcie też, żeby nie smażyć jajek zbyt długo, bo zupełnie wyschną i jajecznica nie będzie miała smaku)
  • ścięte jajka zdejmujemy z ognia, dodajemy szczypiorek i szczyptę soli, mieszamy dokładnie i przekładamy na talerze, posypujemy pieprzem

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.