Jajka zapiekane w szynce
Click here for the recipe in English
Jajka zapiekane w szynce – proste, pyszne i idealne do podania w niedzielny, leniwy poranek. Dodatkowo fajny sposób na wykorzystanie formy do muffinów. Zamiast robić zwykła jajecznicę, z tych samych składników można wyczarować coś naprawdę wyjątkowego – zapiec w piekarniku i zachwycić wszystkich, którzy razem z Wami zasiądą do stołu. Zdecydowanie polecam!
Co nam będzie potrzebne (na 4 porcje):
- 4 kawałki dobrej szynki
- 2 jajka
- 100 g startego sera
- spory kawałek czerwonej papryki
- szczypiorek
- olej do wysmarowania foremki (jeśli używacie formy silikonowej, nie jest to konieczne)
Przygotowanie:
- Najpierw przygotowujemy wszystkie składniki i rozgrzewamy piekarnik do 200°C
- Siekamy szczypiorek (około pół pęczka), paprykę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 2 jajka, starty ser, szczyptę (tak na końcówkę noża)soli i pieprzu, mieszamy wszystko razem
- Do kubeczków w foremce wkładamy po kawałku szynki (wnętrze kubeczków trzeba najpierw wysmarować niewielką ilością oleju, żeby jajko się nie przyklejało, chyba, że używacie formy silikonowej, wtedy nie jest to konieczne), jeśli chcecie, aby mieszanina jajek nie wypłynęła na zewnątrz szynki, kawałki powinny być w całości, bez żadnych dziurek, chociaż mi osobiście jajko na zewnątrz nie przeszkadza
- Do kubeczków wyłożonych szynką nakładamy mieszaninę z jajek (do wysokości ok. 2/3 kubeczka – w czasie pieczenia mieszanina nieco urośnie)
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10-12 minut, aż szynka się przybrązowi, a jajka nie będą płynne
Podoba Wam się ten przepis? Jeśli tak, koniecznie dajcie znać! :)
Komentarze
Powered by Facebook Comments