Jak zrobić zaczyn do ciasta drożdżowego – krok po kroku
Jeśli do wypieku ciasta drożdżowego używacie świeżych drożdży, warto najpierw zrobić zaczyn. Dzięki temu upewnimy się, że drożdże nie są stare albo zepsute, a ciasto na pewno nie zrobi żadnej niespodzianki i pięknie nam urośnie.
Co robimy krok po kroku:
1. Przewidzianą w przepisie na ciasto drożdżowe ilość mąki przesiewamy do miski.
2. W mące robimy wgłębienie i do tego wgłębienia kruszymy potrzebną ilość drożdży.
3. Jeśli w przepisie przewidziany jest cukier to wsypujemy na drożdże 1 łyżeczkę – będzie dla drożdży dobrą pożywką i pomoże im wyrosnąć.
4. Pokruszone drożdże zalewamy letnią wodą lub mlekiem – w zależności od tego, co jest podane w przepisie. Wlewamy niewielką ilość, tylko tyle, żeby przykryło drożdże. Płyn nie może być zbyt gorący, bo drożdże się sparzą i nie urosną, najlepiej żeby był po prostu letni w stronę ciepłego;)
5. Mąkę przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i zostawiamy na ok. 15-20 min, aż drożdże lekko urosną i zrobi się piana.
6. Jeśli po 20 min. drożdże nie zaczną się pienić, nie ma co kontynuować z nimi pracy – oznacza to, były zepsute lub zwietrzałe i ciasto na pewno nie urośnie.
7. Kiedy zaczyn mamy już gotowy, kontynuujemy pracę z ciastem tak, jak podane w przepisie.
Komentarze
Powered by Facebook Comments
Bardzo fajny i przydatny wpis! :)
Lipiec 6, 2012 at 3:46 pm
Bardzo dobry przepis, choć ja dla bezpieczeństwa zaczyn robię zawsze w osobnej miseczce i dodaję łyżeczkę mąki. Wtedy, jeśli drożdże nie wyrosną, nie tracimy reszty mąki :)
Lipiec 7, 2012 at 1:01 pm