Kanapki z pomidorami, szpinakiem i mozzarellą na ciepło

kanapki

Kanapki grillowane z moimi ulubionymi składnikami – młodym szpinakiem, pomidorami i mozzarellą. Taka kanapka na ciepło to idealne późne niedzielne śniadanie czy popołudniowa przekąska. Kanapki świetnie smakują też zimno, więc spokojnie można zapakować sobie do pracy. Miła odskocznia od zwykłych codziennych kanapek i tostów.

kanapki

Co nam będzie potrzebne: (na 1 porcję)

– 2 kromki dobrego chleba
– 2 łyżki stołowe pesto (ja zblendowałam liście bazylii z pietruszką, solą i oliwą z oliwek)
– 2 plasterki dojrzałego pomidora
– 2-3 plasterki sera mozzarella
– kilka liści świeżego młodego szpinaku
– szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

  • rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową, ale można też użyć zwykłej) posmarowaną lekko oliwą
  • 1 kromkę smarujemy 1 łyżką pesto, nakładamy ser, liście szpinaku, pomidora, znowu ser, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, pozostałym pesto smarujemy drugą kromkę chleba i przykrywamy nią kanapkę
  • kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż kanapki zrobią się brązowo-złote, a ser się ładnie roztopi

kanapki

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.