Kotlety mielone

Kotlety mielone, czy też sznycle, proste i szybkie do zrobienia. Dużą zaletą, oczywiście oprócz  tego, że są super pyszne, jest to, że można ich narobić całą masę, a potem jeść na ciepło do obiadu, na zimno do kanapek, albo zamrozić i wykorzystać w sytuacjach kryzysowych, gdy totalnie nie ma się czasu lub ochoty na gotowanie.

Co nam będzie potrzebne:

- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (z łopatki lub szynki wieprzowej)
– 1 cebula
– 1 bułka (najlepiej lekko czerstwa)
– 1 jajko

– przyprawy: 1,5 małej łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, ewentualnie szczypta chilli i ostrej papryki
– bułka tarta do obtoczenia kotletów
– olej do smażenia

Przygotowanie:

  • mięso przekładamy do większego naczynia, w którym będziemy mogli wymieszać je swobodnie z resztą składników
  • do mniejszej miseczki wkładamy kawałki czerstwej bułki i zalewamy mlekiem lub wodą (nie za dużo, bo będzie trudno później odsączyć, wystarczy tyle mleka lub wody, żeby rozmoczyć i rozmiękczyć bułkę)
  • cebulę trzemy na drobnej tarce lub siekamy w blenderze i dodajemy do mięsa razem z  jajkiem i przyprawami
  • odsączamy bułkę z wody (można to zrobić na sitku lub po prostu przez palce), rozdrabniamy palcami i dodajemy do mięsa
  • mieszamy dokładnie wszystkie składniki
  • na talerz lub do miski przesypujemy trochę bułki tartej, przygotowujemy osobny talerz na gotowe kotlety
  • zaczynamy formować kotlety od ulepienia niewielkiej kulki, którą następnie spłaszczamy i posypujemy bułką tartą
  • smażymy kotlety na rozgrzanym oleju, z obu stron tak długo, aż się ładnie zarumienią

Moja rada odnośnie przyprawiania kotletów: kiedy robicie je po raz pierwszy dobrze jest, już po przyprawieniu, ulepić jednego próbnego kotleta, usmażyć go i wypróbować czy jest odpowiednio przyprawiony. Jeśli nie, dodać przypraw i dalej postępować jak w przepisie.

Smacznego!

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.