Kotlety mielone
Kotlety mielone, czy też sznycle, proste i szybkie do zrobienia. Dużą zaletą, oczywiście oprócz tego, że są super pyszne, jest to, że można ich narobić całą masę, a potem jeść na ciepło do obiadu, na zimno do kanapek, albo zamrozić i wykorzystać w sytuacjach kryzysowych, gdy totalnie nie ma się czasu lub ochoty na gotowanie.
Co nam będzie potrzebne:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (z łopatki lub szynki wieprzowej)
– 1 cebula
– 1 bułka (najlepiej lekko czerstwa)
– 1 jajko
– bułka tarta do obtoczenia kotletów
– olej do smażenia
Przygotowanie:
- mięso przekładamy do większego naczynia, w którym będziemy mogli wymieszać je swobodnie z resztą składników
- do mniejszej miseczki wkładamy kawałki czerstwej bułki i zalewamy mlekiem lub wodą (nie za dużo, bo będzie trudno później odsączyć, wystarczy tyle mleka lub wody, żeby rozmoczyć i rozmiękczyć bułkę)
- cebulę trzemy na drobnej tarce lub siekamy w blenderze i dodajemy do mięsa razem z jajkiem i przyprawami
- odsączamy bułkę z wody (można to zrobić na sitku lub po prostu przez palce), rozdrabniamy palcami i dodajemy do mięsa
- mieszamy dokładnie wszystkie składniki
- na talerz lub do miski przesypujemy trochę bułki tartej, przygotowujemy osobny talerz na gotowe kotlety
- zaczynamy formować kotlety od ulepienia niewielkiej kulki, którą następnie spłaszczamy i posypujemy bułką tartą
- smażymy kotlety na rozgrzanym oleju, z obu stron tak długo, aż się ładnie zarumienią
Moja rada odnośnie przyprawiania kotletów: kiedy robicie je po raz pierwszy dobrze jest, już po przyprawieniu, ulepić jednego próbnego kotleta, usmażyć go i wypróbować czy jest odpowiednio przyprawiony. Jeśli nie, dodać przypraw i dalej postępować jak w przepisie.
Smacznego!
Komentarze
Powered by Facebook Comments