Kotlety z kurczaka
Prawie jak schabowe, tyle że z kurczaka – moje ulubione. Panierowane w bułce tartej, w mojej wersji mocno paprykowe i pikantne, ale w wersji minimalistycznej, przyprawione jedynie solą i pieprzem – równie pyszne. Nieodłączny składnik polskiego niedzielnego obiadu, z kapustą i ziemniakami albo mizerią… jednym słowem klasyk.
Co nam będzie potrzebne:
– filet z kurczaka (z takiego podwójnego fileta wyjdzie nam około 6-7 kotletów)
– 2 jajka
– bułka tarta do panierowania
– olej do smażenia
– opcjonalnie: papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, chilli, tymianek
Przygotowanie:
- mięso dokładnie myjemy, czyścimy z nadmiaru skóry i innych farfocli (jeśli nasz filet jest podwójny, trzeba go rozdzielić na dwie części i powycinać dokładnie kostki)
- z każdej części odcinamy luźne kawałki, a większe kawałki przekrajamy wzdłuż na połowę, tak jak pokazane na zdjęciu, wtedy uzyskamy kotlety mniej więcej tej samej grubości
- następnie po kolei każdą część przykrywamy folią spożywczą (dzięki temu mięso nie będzie odpryskiwać na cąłą kuchnię) i ubijamy na niezbyt cienkie kotlety (mięso z kurczaka jest dość delikatne, nie należy więc ubijać go zbyt mocno, bo w kotletach zrobią się dziury)
- ubite kotlety przyprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie papryką słodką i ostrą, tymiankiem lub majerankiem
- jeśli nam się bardzo nie spieszy wkładamy kotlety do lodówki, żeby wchłonęły więcej przypraw
Zanim wyjmiemy kotlety z lodówki przygotowujemy rzeczy do panierowania:
- w głębszym talerzu roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich trochę soli
- na płytszy talerz wysypujemy bułkę tartą, można dodać do niej papryki i tymianku, będzie wtedy bardziej aromatyczna
- wyjmujemy kotlety z lodówki, obtaczamy najpierw w jajku a następnie w bułce (tradycyjne gotowanie nakazuje obtoczyć kotlety w mące zanim zanurzymy je w jajku, ma to zapobiec odklejaniu się panierki podczas pieczenia, ja tego nie robię, a panierka się trzyma, więc wybór należy do Was)
- smażymy z obu stron aż kotlety ładnie się zarumienią
Smacznego:)
Komentarze
Powered by Facebook Comments
Ja zamiast papryk dodaje zioła prowansalskie, albo siekane orzechy włoskie / migdały (wtedy mieszam je z bułką tartą).
Maj 13, 2012 at 4:39 pm
O, niezły pomysł z tymi orzechami. Muszę wypróbować. Dzięki za podpowiedź:)
Maj 14, 2012 at 9:16 am
Odjazdowe Pozdrawiam Waszystkich
Maj 30, 2012 at 9:48 am