Kotlety ze schabu z cebulą i słodką papryką

kotlety ze schabu

Szybki i prosty sposób na przyrządzenie pysznych kotletów schabowych, według przepisu mojej Mamy. Wystarczy podsmażyć kotlety, doprawić porządnie słodką papryką, potem poddusić lekko z cebulką i obiad gotowy. Co najlepsze, nie tylko obiad, bo kotlety ze schabu doskonale smakują też na zimno np. z chlebem. A jak byłam mała i tak najbardziej lubiłam wybieraną chlebem prosto z patelni aromatyczną cebulkę, która zostawała po obiedzie… Zresztą spróbujcie sami, palce lizać:)

Co nam będzie potrzebne:

– 5 niezbyt cienkich plastrów schabu
– 1 większa cebula
– sól, pieprz, papryka słodka mielona, ewentualnie odrobina chilli dla lubiących pikantne potrawy
– olej do smażenia

Przygotowanie:

  • kotlety myjemy dokładnie, rozkładamy na desce i rozbijamy lekko (kotlety nie powinny być zbyt cienkie, bo w czasie smażenia się wysuszą), pamiętajcie, aby rozbijać kotlety przez folię spożywczą, mięso nie będzie odpryskiwać

 

kotlety ze schabu

  • rozbite kotlety rozkładamy na talerzu lub desce, przyprawiamy solą (ja na 5 kotletów zużywam niecałą płaską łyżeczkę soli), posypujemy odrobiną pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego, dodajemy sporą ilość słodkiej papryki mielonej i ewentualnie odrobinę chilli (w mojej wersji użyłam piekielnie ostrego tajskiego chilli, które otrzymałam niedawno w prezencie – uwielbiam!)

 

tajskie chilli

kotlety schabowe

  • na patelni (najlepiej głębokiej) rozgrzewamy olej, kiedy będzie gorący kładziemy przyprawione kotlety i obsmażamy chwilkę z jednej i z drugiej strony
  • kiedy kotlety się przyrumienią wlewamy na patelnię trochę wody, mniej więcej tyle, żeby lekko przykryła schabowe, przykrywamy pokrywką (jeśli nie macie odpowiedniej przykrywki wystarczy nakryć patelnię kawałkiem folii aluminiowej), zmniejszamy ogień i dusimy

 

kotlety schabowe

  • w czasie, gdy kotlety się duszą, obieramy cebulę, kroimy ją na pół-plasterki (kroimy cebulę wzdłuż na połowę i dalej na plasterki)

 

cebula w pół-plasterki

  • pokrojona cebulę dodajemy do mięsa, nie mieszamy, cebula powinna leżeć na koletach (inaczej może przywrzeć do patelni), przykrywamy z powrotem i dusimy tak długo na średnim ogniu, aż woda wyparuje i zostanie nam aromatyczny paprykowy sosik

 

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

One Response

  1. Takie kotlety to świetny pomysł na obiad mało pracochłonny, pożywny i bardzo smaczny. :-)

    Sierpień 1, 2012 at 9:14 pm