Kremowa zupa ze szpinakiem, pieczarkami i serowym tortellini

zupa z tortellini

W zasadzie ta zupa jest tak pożywna i syta , że z powodzeniem można zastąpić nią drugie danie. Doskonale sprawdzi się wiosną, kiedy słońce sprawia, że odechciewa nam się ciężkich zimowych posiłków, ale wciąż jeszcze potrzebujemy konkretnego jedzenia. Zupę przygotowuje się bardzo szybko i właściwie jej jedyną wadą jest zapach wywodzący się z serowego tortellini – jeśli więc nie przepadacie za ostrym zapachem sera, zamieńcie tortellini na grzybowe.

Co nam będzie potrzebne:

– 500 g pieczarek
– opakowanie świeżego szpinaku (ok. 200 g)
– opakowanie serowego lub grzybowego tortellini (500 g)
– 1 średniej wielkości cebula
– 1 łyżka masła

– 1 łyżka oleju
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– 1 płaska łyżka mąki pszennej
– 4 szklanki rosołu (można zastąpić kostką rosołową np. drobiową rozpuszczona w 4 szklankach wody)
– pieprz do smaku
– świeżo posiekana natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  • cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • pieczarki myjemy i kroimy na połówki (jeśli są duże kroimy na ćwiartki)
  • szpinak myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i siekamy niezbyt drobno
  • na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, następnie dodajemy masło i podsmażamy pokrojoną cebulę, aż się zeszkli
  • do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy, aż pieczarki puszczą wodą, następnie przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę
  • zalewamy wszystko rosołem (ewentualnie kostką rosołową rozpuszczoną w wodzie) dodajemy posiekany szpinak i doprowadzamy do wrzenia, po czym do gotującej się zupy dodajemy tortellini (skrobia z gotującego się makaronu zagęści dodatkowo zupę) i gotujemy na średni ogniu przez 10-12 min, po czym wyłączamy ogień (trzeba sprawdzić czy tortellini jest miękkie, jeśli jest jeszcze twarde można pogotować kilka minut dłużej)
  • w czasie, kiedy zupa się gotuje w szklance lub miseczce mieszamy dokładnie 2 łyżki jogurtu greckiego z 1 płaską łyżką mąki, a kiedy zupa się ugotuje wlewamy kilka łyżek do mieszaniny jogurtu z mąką, mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek po czym wlewamy powoli mieszaninę do garnka z zupą, cały czas mieszając
  • na koniec przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą, nalaną do miseczek zupę dekorujemy świeżo posiekaną natka pietruszki

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.