Kruche ciastka z czekoladą i rodzynkami
„Chodziły” za mną już od dawna – kruche ciastka z czekoladą:) Przygotowuje się je bardzo szybko, smakują o niebo lepiej niż sklepowe i nie wymagają dużej ilości składników. Trzeba tylko uważać, żeby nie przypalić, co mi się kilka razy przydarzyło;) Akurat te ciasteczka upiekłam według lekko zmodyfikowanego przepisu z programu Ani Starmach.
Co nam będzie potrzebne:
- 120g miękkiego masła
– 1/3 szkl. cukru
– 1 i 1/2 szkl. mąki
– 1 jajko
– szczypta soli
– tabliczka czekolady, najlepiej gorzkiej
– garść rodzynek (można dodać więcej)
Przygotowanie:
- do miski przekładamy miękkie masło i dosypujemy cukier, mieszamy łyżką, żeby składniki się dobrze połączyły
- do osobnej miski przesypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, pokrojoną na kawałki czekoladę i rodzynki, mieszamy
- wsypujemy mąkę do masła, dodajemy jajko i ręką zagniatamy ciasto, powinno wyjść elastyczne, tak żeby dało się z niego ulepić kulkę, jeśli ciasto jest zbyt „rzadkie” i miękkie trzeba dosypać trochę więcej mąki
- z ciasta lepimy małe kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na blasze kulki spłaszczamy dłonią lub łyżką; ciasteczka trzeba układać w pewnych odstępach, bo w piekarniku lekko urosną
- wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i pieczemy 12 – 14 minut, aż będą brązowo złote
Powodzenia:)
Komentarze
Powered by Facebook Comments