Po co robić jajecznicę, skoro można zrobić kubeczki? Z boczku i jajek :)
Uhh, ależ się za Wami stęskniłam!!! Dla rozruszania będzie coś super łatwego, ale bardzo efektownego – kubeczki z boczku i jajek. Pamiętacie jeszcze szynkowe kubeczki? No więc ta wersja jest nieco mniej skomplikowana, a dla wielbicielu boczusiu chyba nawet bardziej interesująca:) Na niedzielne śniadanie będzie jak znalazł, więc kiedy następnym razem będziecie mieć chęć na jajecznicę, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Co nam będzie potrzebne:
- kilka plasterków cienko pokrojonego boczku wędzonego, 1-2 na jeden kubeczek (można go wcześniej lekko zrumienić na patelni i odsączyć z tłuszczu)
– dobrej jakości jajka (1 jajko na 1 kubeczek)
– szczypiorek lub zielona cebulka do dekoracji
– szczypta soli i pieprzu do smaku
– odrobina oleju do wysmarowania blaszki
Przygotowanie:
- Przygotowujemy wszystkie składniki, cebulkę i jajka dokładnie myjemy (tak, tak, jajka też!)
- Foremki do muffinek smarujemy lekko olejem, najlepiej za pomocą pędzelka lub natłuszczonego ręcznika papierowego
- Do każdej foremki wkładamy 1-2 plasterki boczku (może być wcześniej lekko podsmażony na patelni, będzie wtedy bardziej chrupiący) i układamy je wokół ścianek, jak pokazane na zdjęciu
- Do każdego kubeczka wbijamy 1 jajko
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 190°C i zapiekamy do czasu, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie jeszcze lekko płynne, chyba, że wolicie całkiem ścięte, to chwilkę dłużej
- Cebulkę lub szczypiorek drobno siekamy
- Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na talerzyki, doprawiamy solą i pieprzem i dekorujemy pokrojoną cebulką
Smaczne?:) Koniecznie dajcie znać!
Komentarze
Powered by Facebook Comments