Kubeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem

Kubeczki z ciasta francuskiego | Jem Co Umiem

Kubeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, imbirem i serem, czy może być lepsze połączenie? Pyszne, proste, tanie i gotowe w pięć minut, a wszyscy zachwyceni. Takie kubeczki to świetny pomysł na przystawkę i ratunek, gdy nagle w drzwiach pojawiają się niezapowiedziani goście. Wystarczy wyłożyć tackę do muffinów kawałkami ciasta, szpinak połączyć z serem, zapiec i rewelacyjna przekąska gotowa. Zresztą spróbujcie sami!

Kubeczki z ciasta francuskiego | Jem Co Umiem

Co nam będzie potrzebne:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 250 g mrożonego szpinaku
– 1 łyżka kwaśnej śmietany
– 1 szklanka startego sera
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki serka twarogowego
– sól i pieprz do smaku

– 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  • Czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnie z olejem, dodajemy czosnek i smażymy kilka sekund, po czym dodajemy szpinak i smażymy tak długo, aż woda całkiem wyparuje. Pod koniec dodajemy imbir, który nada szpinakowi niesamowity aromat. Podsmażony szpinak odstawiamy, aby przestygł.

Kubeczki z ciasta francuskiego | Jem Co Umiem

  • Ostudzony szpinak łączymy z serkiem twarogowym, śmietaną i startym serem, dodajemy szczyptę soli i pieprz do smaku.

Kubeczki z ciasta francuskiego | Jem Co Umiem

  • Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na 8 kawałków.

Kubeczki z ciasta francuskiego | Jem Co Umiem

  • Każdy kawałek wkładamy do formy na muffinki.

Kubeczki z ciasta francuskiego | Jem Co Umiem

  • Za pomocą łyżki wypełniamy kubeczki szpinakowym nadzieniem.

Kubeczki z ciasta francuskiego | Jem Co Umiem

  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Kubeczki z ciasta francuskiego | Jem Co Umiem

Jestem pewna, że ten prosty przepis przyda Wam się bardzo wiele razy:) Smacznego!

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.