Kurczak z grilla – marynata
Jeśli wybieracie się dziś w plener z zamiarami obiadowymi, koniecznie wypróbujcie ten przepis: kurczak z grilla marynowany w cytrynie, pietruszce i czosnku. Taka marynata niesamowicie pachnie, jest świeża, doskonale kruszy mięso i stanowi miłą odmianę dla tradycyjnych, ciężkich marynat. Dzięki niej Wasz kurczak z grilla będzie smakował zupełnie inaczej niż zawsze. Ja wykorzystałam marynatę do szaszłyków, które podałam w podgrzanej tortilli z górą chrupiących warzyw i sosem jogurtowo-koperkowym. Było naprawdę pysznie. A gdybyście mieli ochotę na coś ostrzejszego sprawdźcie też przepis na pikantną marynatę do kurczaka z grilla.
Co nam będzie potrzebne:
- 2 dość duże filety z kurczaka
– sok wyciśnięty z połowy cytryny + opcjonalnie 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
– 1/2 łyżeczki soli
– pęczek natki pietruszki
– 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- mięso dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z błonek oraz resztek tłuszczu
- piersi z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, taką na szaszłyki i przekładamy do większego naczynia,w którym będziemy marynować mięso
- do mniejszej miseczki wyciskamy przez praskę czosnek (można go też bardzo drobno posiekać), wyciskamy sok z cytryny (można też dodać 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny, dzięki temu nasz kurczak z grilla będzie jeszcze bardziej aromatyczny), dodajemy sól i posiekaną natkę pietruszki, wlewamy oliwę, mieszamy i łączymy marynatę z mięsem
- przykrywamy całość folią lub talerzykiem i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny
- po wyjęciu z lodówki nadziewamy kostki mięsa na patyczki do szaszłyków i smażymy na grillu kilka minut, aż z każdej strony będą brązowo-złote
- kurczak z grilla świetnie smakuje z lekkimi sosami jogurtowymi, np. jogurtowo-koperkowym lub czosnkowym
Smacznego:)
Komentarze
Powered by Facebook Comments