Lazania z cukinią zamiast tradycyjnego makaronu

Lazania z cukinią zamiast makaronu | Jem Co Umiem

Lazania to taka potrawa, która wyśmienicie smakuje, prawie każdy ją  lubi i jest dość łatwa do przygotowania. U nas w domu pojawia się dość często, dlatego gdy zobaczyłam przepis na bezmakaronową lazanię na Skinny Taste od razu dodałam do listy „koniecznie do wypróbowania”. Myk jest bardzo prosty – podmieniamy płaty makaronu na plastry zgrillowanej cukinii. Wierzcie mi, niebo w gębie. Taka wersja lazanii smakuje mi chyba nawet bardziej niż tradycyjna. Wcale nie tęskniłam do makaronu:)

Lazania z cukinią zamiast makaronu | Jem Co Umiem

Co nam będzie potrzebne:

- 500 g dobrej jakości mielonego mięsa (ja wykorzystałam szynkę wieprzową)
– puszka krojonych pomidorów
– 3-4 średniej wielkości cukinie
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– pęczek natki pietruszki
– 250 g sera mozzarella, startego
– olej do smażenia

– sól, pieprz do smaku
– po jednej łyżeczce suszonej bazylii i oregano
- 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  • Przygotowujemy wszystkie składniki, myjemy dokładnie cukinie (nie obieramy) i natkę pietruszki

Lazania z cukinią zamiast makaronu | Jem Co Umiem

  • Cukinię szatkujemy na niezbyt cienkie plastry. Najwygodniej zrobić to za pomocą mandoliny kuchennej, jeśli jednak nie posiadacie, możecie tak jak ja skorzystać z tarki do warzyw lub ostrego noża. Niestety w ten sposób pokrojenie równych plastrów jest bardzo trudne.

Lazania z cukinią zamiast makaronu | Jem Co Umiem

  • Plastry cukinii lekko solimy i odkładamy na bok, żeby „puściły wodę”. Po ok. 10 min osuszamy plastry ręcznikiem papierowym.

Lazania z cukinią zamiast makaronu | Jem Co Umiem

  • Na rozgrzanej patelni grillowej z niewielką ilością oleju (ok. 1 łyżeczki) obsmażamy cukinie z każdej strony ok. 1-2 min. Usmażone plastry odkładamy na papierowy ręcznik.

Lazania z cukinią zamiast makaronu | Jem Co Umiem

  • Cebule kroimy w kostkę i siekamy drobno czosnek. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy lekko czosnek i cebulę. Dodajemy mięso i smażymy aż straci surowy kolor i lekko zbrązowieje. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory razem z sokiem, łyżeczkę cukru i suszone zioła, dodajemy ok. 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Dusimy wszystko razem na średnim ogniu, aż cała woda wyparuje a sos zgęstnieje. Na samym końcu do sosu dodajemy posiekaną pietruszkę

  • Średniej wielkości formę do zapiekanek natłuszczamy lekko olejem i dno wykładamy plastrami cukinii. Na cukinie wykładamy połowę sosu i znowu przykrywamy plastrami cukinii. Na wierzch nakładamy resztę sosu, przykrywamy pozostałymi plastrami cukinii i zasypujemy serem.

  • Lazanię przykrywamy folią i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 min., po czym odkrywamy z folii i zapiekamy jeszcze przez około 10 min, aż ser się ładnie stopi i lekko zbrązowieje.

Lazania z cukinią zamiast makaronu | Jem Co Umiem

Pamiętajcie, że w gotowaniu tego typu dań nie trzeba ściśle trzymać się przepisu. Do sosu oprócz mojej propozycji można dodać jeszcze całą masę różnych składników, jak np. fasola, papryka czy kukurydza. Można tez zrobić wersję pikantniejszą i przyprawić go np. chilli. Ja zamierzam następnym razem pokombinować z wersją wegetariańską. Napiszcie, jeśli macie jeszcze inne pomysły na przygotowanie pysznego sosu do bezmakaronowej lazanii.

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.