Leczo – Nie Leczo
W sumie leczo, ale nie do końca, bo takie trochę po mojemu. Jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych letnich dań – pełne aromatycznej papryki i ziół. Od klasycznego leczo różni się głównie dodatkiem ogórka kiszonego, dzięki czemu jest słodko-kwaśne. Wielką zaletą takiego obiadu, oprócz oczywiście smaku, jest to, że gotuje się go raz, a potem na jeszcze przynajmniej 2 dni ma się spokój z gotowaniem. No i z każdym dniem leczo jest pyszniejsze:)
Co nam będzie potrzebne: (ok. 8 porcji)
– 6 papryk (najlepiej różnokolorowych)
– ok. 1/2 kg (4-5 kawałków) cienkiej kiełbasy np. śląskiej
– 3 ząbki czosnku
– 5 ogórków kiszonych
– pęczek natki pietruszki
– 3-4 płaskie łyżki przecieru pomidorowego
– przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, ostra, chilli
– 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżka stołowa cukru
– olej do smażenia
Przygotowanie:
- z papryki wycinamy gniazda nasienne, czyścimy z pestek i dokładnie myjemy
- kroimy paprykę w kostkę, nie za drobno
- na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy paprykę, dodajemy pół łyżeczki soli i smażymy na średnim ogniu, aż zacznie mięknąć i puszczać sok, ok 15 min
- w tym czasie kroimy kiełbasę na niezbyt grube plastry
- podsmażoną paprykę wrzucamy do większego garnka, zalewamy wodą, tak, żeby zakryła paprykę i dusimy pod przykryciem, a w tym czasie podsmażamy kiełbasę i też dorzucamy do garnka z papryką
- siekamy czosnek i połowę pietruszki, wrzucamy na patelnię dosłownie na 10 sekund, żeby tylko lekko się przyrumieniły i dorzucamy do garnka
- ogórki kroimy w kostkę, dodajemy do garnka
- mieszamy wszystko razem, dodajemy zioła, cukier, 1 łyżkę papryki słodkiej mielonej, pół łyżeczki papryki ostrej, 1/4 łyżeczki chilli (jeśli ktoś nie lubi pikantnych potraw daje znacznie mniej, albo w ogóle pomija chilli i ostra paprykę) i szczyptę pieprzu, dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie wszystko mieszamy, jeśli trzeba dolewamy jeszcze trochę wody (nie powinno jej być więcej niż składników, bo wtedy leczo wyjdzie zbyt rzadkie; gdyby jednak zdarzyło się tak, że wlejecie zbyt dużo wody, wystarczy pogotować trochę leczo na dużym ogniu, aż woda nieco odparuje, tzw. redukcja)
- dusimy wszystko na małym ogniu ok 45min, aż papryka zmięknie, a całość lekko zgęstnieje
- na samym końcu wrzucamy do garnka resztę posiekanej natki pietruszki
- leczo jest najlepsze dopiero na drugi dzień
Smacznego:)
Komentarze
Powered by Facebook Comments
apetyczne zdjęcia!!! :)
ja do lecza dodaję jeszcze cukinię, pomidory i cebulę ;)
smacznego!!!
Lipiec 13, 2012 at 4:58 pm
od razu zapisuję, przepadam za jednogarnkowymi
Lipiec 13, 2012 at 7:03 pm