Leczo z cukinią

leczo z cukinią

Tak jak pisałam przy okazji leczo z ogórkiem kiszonym,  tego typu dania są jednymi z moich ulubionych letnich potraw i w sumie mogłabym jeść je prawie codziennie. Uwielbiam zapach pieczonej papryki, aromatycznych ziół no i te kolory, kiedy wymiesza się ze sobą kilka różnokolorowych papryk, a potem jeszcze doda świeżo posiekaną, soczyście zieloną natkę pietruszki… Marzę o kolejnej porcji kiedy to piszę:)

leczo z papryką i cukinią

Co nam będzie potrzebne:

- 4 papryki, najlepiej różnokolorowe
- 1 średniej wielkości cukinia
- 4 kawałki cienkiej kiełbasy np. śląskiej
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- przecier pomidorowy 2 łyżki
- sok z połowy cytryny

- natka pietruszki
- ewentualnie pół papryczki chilli do wersji pikantnej
- przyprawy: cukier, sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra
- zioła: oregano, bazylia, (ewentualnie mieszanka przypraw do kuchni włoskiej)
- olej do smażenia

papryka na leczo z cukinią

Przygotowanie:

  • z papryk usunąć gniazda nasienne, pestki i białe włókna, dokładnie umyć
  • cebulę obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę, czosnek obrać (skórka łatwiej zejdzie, jeśli wcześniej lekko zmiażdżymy ząbek wierzchem dłoni lub płaską stroną noża) i posiekać
  • paprykę pokroić w niezbyt drobną kostkę

leczo z cukinią

  • cukinię dokładnie umyć, nie obierać, pokroić w kostkę tak, jak pokazane na zdjęciu

leczo z cukinia

  • kiełbasę na leczo pokroić w cienkie plasterki
  • do garnka, w którym będziemy gotować leczo, wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać, wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić
  • do zeszklonej cebulki dodać pokrojoną paprykę i i smażyć, aż papryka lekko zmięknie, potem wsypać pokrojoną cukinię, dodać 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżkę słodkiej papryki mielonej, po 1 płaskiej łyżce oregano i bazylii, 1 łyżkę mieszanki ziołowej do kuchni włoskiej (opcjonalnie), jeśli mamy ochotę na wersje pikantną wrzucamy też pokrojoną połówkę papryczki chilli, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy
  • do podsmażonych warzyw wlewamy pomidory z puszki (najpierw dobrze rozdrobnić je widelcem), dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki cukru, wlewamy sok z cytryny i dodajemy posiekany czosnek, dolewamy odrobinę wody (ilość zależy od tego ile soku puszczą warzywa, ale powinno jej być tyle, żeby warzywa były lekko przykryte i mogły się w niej spokojnie dusić)
leczo z cukinia
  • zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy
  • w tym czasie podsmażamy pokrojoną kiełbasę – powinna się ładnie przyrumienić – i dorzucamy do duszących się warzyw
  • dusimy wszystko razem jeszcze około 40 min, aż warzywa całkiem zmiękną i powstanie sos
  • na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i sprawdzamy, czy leczo jest odpowiednio przyprawione, jeśli trzeba doprawiamy solą, cytryna i cukrem

Smacznego:)

PAMIĘTAJCIE: takie leczo z cukinią nadaje się świetnie do zamrożenia. Wystarczy porcje leczo zapakować np. do woreczków do mrożenia żywności i zamrozić. Potem wrzucamy zamrożony woreczek do gotującej się wody, podgrzewamy i obiad gotowy:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.