Makaron z bobem i pieczarkami

Przepis z serii najeść się, a nie narobić:) Bardzo proste i sycące danie, doskonałe na takie upalne dni jak teraz, bo nie trzeba spędzać w kuchni kilku godzin na gotowaniu. Jest to też jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie tego sezonowego smakołyku.

Co nam będzie potrzebne:(na 4 porcje)

– 1/2 kg bobu
– paczka makaronu penne (500g)
– pół paczki pieczarek (ok. 300g)
– 1 cebula

– sól, pieprz, cukier do smaku
– olej do smażenia
- natka pietruszki

bób obrany ze skórki

Przygotowanie:

  • Gotowanie bobu: bób przekładamy do sitka i dokładnie płuczemy pod zimną wodą, przebieramy ziarna i wyrzucamy te, które są nadgnite, zepsute itd. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (musi jej być przynajmniej 2 razy więcej niż bobu), dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru i gotujemy. Młody bób będzie się gotował ok. 15-20 min – od momentu zagotowania. Kiedy woda, w której gotujecie bób zrobi się ciemna, a ziarna nabiorą takiego lekko brązowego koloru, możecie wyjąć 1 ziarenko, przestudzić i spróbować, czy jest już miękkie. Uważajcie, żeby nie rozgotować bobu, bo taka papkę będzie Wam trudno wyjąć ze skórki. Ugotowany bób odcedzamy na sitku, studzimy i obieramy ze łupinek – powinny dość łatwo dawać się zdjąć
  • pieczarki dokładnie płuczemy i kroimy na plasterki (można oddzielić wcześniej nóżki i kroić osobno nóżkę i kapelusz)
  • cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulkę i podsmażamy chwilkę, aż się zeszkli, następnie dorzucamy pieczarki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i smażymy tak długo, aż wyparuje woda, którą puszczą pieczarki
  • pod koniec smażenia dorzucamy bób i podsmażamy jeszcze chwilkę, na sam koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki
  • makaron penne gotujemy al dente (najlepiej skorzystać z przepisu na opakowaniu), po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z podsmażonym bobem i pieczarkami, albo wykładamy makaron na talerze i kładziemy bób na górę, posypujemy świeżą natką

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

One Response

  1. Po prostu uwielbiam bób! Takie danie na pewno by mi smakowało:)

    Lipiec 3, 2012 at 7:06 pm