Mizeria
Uwielbiam do kotletów, pieczonego kurczaka albo po prostu młodych ziemniaków. Kojarzy mi się z dużą ilością świeżego koperku, wiosną i słoneczną pogodą. I jeszcze tym, że nigdzie indziej nie smakuje tak dobrze jak u mojej mamy:)
Co nam będzie potrzebne:
– 2 świeże ogórki
– 3-4 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
– opcjonalnie: 3-4 rzodkiewki, koperek
Przygotowanie:
- myjemy bardzo dokładnie warzywa pod zimną wodą
- trzemy ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach (w tradycyjnej mizerii ogórek jest pokrojony w plasterki, ale ja nie umiem kroić cienkich plastrów więc ułatwiam sobie życie i używam tarki)
- do startych ogórków dodajemy ok. 1/4 łyżeczki soli i odstawiamy na chwilę, żeby puściły wodę, a w tym czasie siekamy koperek
- z ogórków wylewamy nadmiar wody, następnie dodajemy jogurt lub śmietanę i przyprawiamy – tutaj niestety nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji, ale polecam zrobić tak: dodać 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1/4 łyżeczki pieprzu, wymieszać dokładnie i spróbować – jeśli jest już pysznie to dodajemy posiekany koperek i można podawać, a jeśli jeszcze nie jest to dodajemy po trochę wszystkich przypraw i za każdym razem próbujemy, aż mizeria będzie smakować tak, jak lubicie:)
Powodzenia!
Komentarze
Powered by Facebook Comments