Młoda kapusta duszona

Najlepsza do kotletów i mielonych, razem z młodymi ziemniakami z koperkiem to właściwie kwintesencja polskiego obiadu. Taka duszona kapusta jest najsmaczniejsza, kiedy robimy ja z młodej kapusty – jest wtedy bardziej delikatna i nie trzeba jej tak długo gotować, żeby zmiękła. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby robić ją też ze „starej” kapusty i cieszyć się smakiem przez cały rok.

Co nam będzie potrzebne:

– pół główki białej kapusty
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– przyprawy: pieprz, sól, ocet, cukier, maggi, posiekany koperek

 

Przygotowanie:

  • od kapusty oddzielamy wierzchnie liście, myjemy, kroimy na połowę i dalej na wiórki, tak jak pokazane na zdjęciu
  • wkładamy do dużego naczynia i zalewamy zimną wodą, żeby jeszcze dokładnie wypłukać piasek i inne zabrudzenia
  • przekładamy kapustę do garnka i zalewamy zimną wodą, mniej więcej tyle, żeby lekko zakryła kapustę, dodajemy 1 łyżeczkę soli
  • podgrzewamy do momentu zagotowania wody; gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 min, aż kapusta będzie miękka
  • z ugotowanej kapusty odlewamy nadmiar wody – wody musi zostać mniej więcej tyle, żeby znajdowało się w niej ok. 1/4 kapusty (jeśli wylejecie całą wodę kapusta będzie sucha)
  • następnym i najtrudniejszym zadaniem jest zrobienie zasmażki; dla ułatwienia podaje linka do filmiku, na którym pokazano jak to zrobić, podam wam jednak swoje proporcje i sposób: 2 łyżki masła lub margaryny, 2 łyżki mąki, a wodę bierzemy tą, która została w kapuście (ok 2 chochelki do zupy) -> a tutaj film instruktażowy
  • gotową zasmażkę dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki; jeśli kapusta okaże się zbyt gęsta można dolać trochę wody, jeśli będzie zbyt rzadka można dorobić nieco więcej zasmażki
  • no i teraz najcięższa sprawa – przyprawienie kapusty:) znowu jest to bardzo indywidualna sprawa i trudno mi podać dokładne proporcje, ale zacznijcie od dodania 2 łyżeczek octu, 2 łyżeczek cukru, 2 łyżeczek maggi, pół łyżeczki pieprzu i dokładnie wymieszajcie, po czym spróbujcie – jeśli smak jeszcze Wam nie odpowiada dodawajcie po kolei odrobinę każdej z przypraw i próbujcie tak długo, aż osiągniecie pożądany smak

 

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

One Response

  1. Dzięki za tą stronkę

    Maj 30, 2012 at 9:47 am