Najprostsza na świecie zupa pomidorowa z makaronem

zupa pomidorowa z makaronem

Klasyk klasyków – zupa pomidorowa z makaronem. Nic dodać, nic ująć, dla mnie danie sentymentalne, kojarzące się ze znienawidzoną stołówką szkolną. Wspominałam już przy pomidorowej z kus kusem i rozmarynem, kiedyś bardzo nie lubiłam zupy pomidorowej, dziś natomiast jest to jedna z najczęściej goszczących na naszym stole zup.

Co nam będzie potrzebne:

– składniki takie jak na rosół: włoszczyzna, kawałek mięsa np. kurczaka
– 3 łyżki przecieru pomidorowego
– 2 łyżki ketchupu

– 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% (można zastąpić jogurtem greckim)
– przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona
– natka pietruszki
– ulubiony makaron

Przygotowanie:

  • zaczynamy od ugotowania wywaru według przepisu na rosół
  • do ugotowanego wywaru dodajemy ketchup i przecier pomidorowy, dodajemy przyprawy i pół łyżeczki suszonej bazylii
  • na samym końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki
  • osobno gotujemy ulubiony makaron (tyle ile mamy ochotę zjeść) według przepisu na opakowaniu, ugotowany przesypujemy do miseczki, zalewamy zupą, podajemy posypane lekko świeżą natką pietruszki

Smacznego!

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.