Naleśniki z sosem grzybowym na winie

nalesniki z sosem grzybowym

Tym razem przepis z nieco innymi składnikami niż te, jakich używam w mojej kuchni najczęściej – wino, musztarda dijon i sos worcester. Mimo, że niezbyt często po nie sięgam, warto mieć je pod ręką, bo dzięki nim można wyczarować prawdziwe pyszności, takie jak dzisiejszy sos grzybowy. Przepis na niego pochodzi z bloga Kwestia Smaku. Pierwszy raz wypróbowałam go, jak zaleca Autorka, do polędwiczek w pieprzowej panierce, później zmodyfikowałam go trochę po swojemu i pomyślałam, że będzie świetnym dodatkiem do naleśników. Nie myliłam się:)

Co nam będzie potrzebne:

Ciasto naleśnikowe:
– 1 szklanka mleka
– 1 jajko
– 1 szklanka mąki
– szczypta soli
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1 łyżeczka oleju
– szczypta proszku do pieczenia (nie więcej niż 1/4 łyżeczki)
– olej do smażenia

Sos grzybowy:
- pół opakowania pieczarek (ok. 250g)

- spora garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki musztardy dijon
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- pół szklanki rosołu/wywaru z warzyw (zamiast można dodać pół kostki rosołowej)
- 2-3 łyżki gęstej śmietany (ja zastępuję ją jogurtem greckim)
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku

nalesniki z grzeybami

Przygotowanie:

  • pieczarki myjemy i odsączamy na sitku, grzyby suszone zalewamy ciepłą wodą i moczymy ok. 10 min
  • pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od tego jakie są duże, wymoczone grzyby odsączamy z wody i kroimy na mniejsze kawałki
  • cebulę kroimy w drobną kostkę
  • w garnku na średnim ogniu roztapiamy masło, dodajemy cebulkę i podsmażamy aż się zeszkli, po czym dorzucamy pokrojone pieczarki, lekko solimy, żeby puściły wodę i chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy suszone grzyby i podlewamy całość winem, mieszamy, dodajemy musztardę i zalewamy wszystko wywarem z warzyw, dodajemy sos worcester i na małym ogniu dusimy ok. 15 min
  • w tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki, usmażone odkładamy na ciepły talerz i przykrywamy drugim, żeby nie wystygły
  • do podduszonego sosu grzybowego dodajemy śmietanę lub jogurt, mieszamy, żeby składniki dokładnie się połączyły (jeśli sos wyszedł zbyt rzadki można zagęścić go odrobiną mąki), dodajemy garść posiekanej natki pietruszki i doprawiamy do smaku  świeżo zmielonym pieprzem
  • sos nakładamy na usmażonego naleśnika, zwijamy w rulonik i na wierzch nakładamy jeszcze trochę sosu, można jeszcze na koniec „pacnąć” lekko śmietaną lub jogurtem

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.