Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Naleśniki ze szpinakiem i fetą – idealne na szybki piątkowy posiłek. Nie wymagają długiego sterczenia w kuchni ani wielkiej listy zakupów, wystarczy kilka składników i w parę minut mamy przygotowany pyszny, sycący obiad. Do naleśnikowego farszu najlepiej używać świeżego szpinaku, można oczywiście zastąpić go mrożonym. Wiadomo, efekt nie będzie taki sam, ale też będzie smacznie.
Co nam będzie potrzebne: (na ok. 4 porcje)
Ciasto naleśnikowe:
– 1 szklanka mleka
– 1 jajko
– 1 szklanka mąki
– szczypta soli
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1 łyżeczka oleju
– szczypta proszku do pieczenia (nie więcej niż 1/4 łyżeczki)
Farsz:
– pół kostki sera feta
– 1 mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– opakowanie świeżego szpinaku (ok. 200g) lub więcej, jeśli bardzo lubicie szpinak
– łyżka masła
– szczypta czarnego pieprzu, imbiru mielonego i gałki muszkatołowej, można też dodać odrobinę bazylii suszonej
Przygotowanie:
- naleśniki przygotowujemy według przepisu
- cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy ze skórki i drobno siekamy
- szpinak myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy
- rozgrzewamy olej na patelni i smażymy naleśniki, które odkładamy na talerz i przykrywamy np. folią aluminiową, żeby nie wystygły
- w tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i smażymy kilka sekund po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli (uwaga, żeby nie przypalić)
- do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy posiekany szpinak, imbir i gałkę muszkatołową, podsmażamy chwilkę aż szpinak zmniejszy objętość, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, smażymy wszystko razem, aż składniki się połączą i utworzy się sos, na samym końcu doprawiamy do smaku bazylią i czarnym pieprzem, ewentualnie solą, ale uwaga! feta jest bardzo słona
- gotowym sosem smarujemy naleśniki i zwijamy w ruloniki, można podawać polane śmietaną lub jogurtem naturalnym
Smacznego:)
Komentarze
Powered by Facebook Comments