Obłędny deser z karmelizowanych śliwek

deser z karmelizowanych śliwek

Super prosty sposób na obłędnie pyszny deser ze śliwkami (lub innymi owocami na które macie akurat ochotę). Wystarczy podsmażyć owoce, dodać odrobinę cukru i swoich ulubionych przypraw, a potem dodawać bez ograniczeń do lodów, ciast czy nawet kaszy jaglanej. Tu nie ma się co rozpisywać tylko od razu brać się do smażenia śliwek:)

Co nam będzie potrzebne:

- kilka śliwek
- 1-2 brzoskwinie lub nektarynki
- 1 łyżka cukru (lub więcej jeśli ktoś woli słodszy mus)
- 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu
- 2 łyżeczki masła

- lody, ulubione ciacho lub kasza jaglana :)

 

deser z karmelizowanymi śliwkami

deser ze śliwkami - patelnia

deser ze śliwek - karmelizowane śliwki

Przygotowanie:

  • owoce myjemy, wyjmujemy pestki (kroimy najpierw na połowę, połówki chwytamy i przekręcamy w przeciwne strony, wyjmujemy pestkę z połówki, w której została)
  • kroimy owoce na niezbyt cienkie plastry
  • na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i przyprawy, podsmażamy chwilkę aż zacznie się pienić
  • do masła z przyprawami dodajemy pokrojone owoce i smażymy tak długo, aż owoce puszcza sok i zrobi się gęsty sos
  • karmelizowane owoce przekładamy na talerz lub do miseczki, podajemy z lodami, ciastem lub kaszą jaglaną, świetnie smakują też jako samodzielny smakołyk

PS. Do smażących się owoców można dodać trochę musli (najlepiej crunchy), zrobi się z niego smaczna niby-kruszonka:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.