Obłędny deser z karmelizowanych śliwek
Super prosty sposób na obłędnie pyszny deser ze śliwkami (lub innymi owocami na które macie akurat ochotę). Wystarczy podsmażyć owoce, dodać odrobinę cukru i swoich ulubionych przypraw, a potem dodawać bez ograniczeń do lodów, ciast czy nawet kaszy jaglanej. Tu nie ma się co rozpisywać tylko od razu brać się do smażenia śliwek:)
Co nam będzie potrzebne:
- kilka śliwek
- 1-2 brzoskwinie lub nektarynki
- 1 łyżka cukru (lub więcej jeśli ktoś woli słodszy mus)
- 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu
- 2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
- owoce myjemy, wyjmujemy pestki (kroimy najpierw na połowę, połówki chwytamy i przekręcamy w przeciwne strony, wyjmujemy pestkę z połówki, w której została)
- kroimy owoce na niezbyt cienkie plastry
- na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i przyprawy, podsmażamy chwilkę aż zacznie się pienić
- do masła z przyprawami dodajemy pokrojone owoce i smażymy tak długo, aż owoce puszcza sok i zrobi się gęsty sos
- karmelizowane owoce przekładamy na talerz lub do miseczki, podajemy z lodami, ciastem lub kaszą jaglaną, świetnie smakują też jako samodzielny smakołyk
PS. Do smażących się owoców można dodać trochę musli (najlepiej crunchy), zrobi się z niego smaczna niby-kruszonka:)
Komentarze
Powered by Facebook Comments