Odrywany chleb z serem i zieloną cebulką

Odrywany chleb z serem i zieloną cebulką | Jem Co Umiem

Click here for the recipe in English

Chleb z chrupiącą skórką i ciągnącym się serowym wnętrzem chodził za mną już od naprawdę długiego czasu. A właściwie od momentu, kiedy po raz pierwszy zobaczyłam przepis na blogu The Changeable Table. Taki chleb to rewelacyjny pomysł na przystawkę w czasie imprezy lub po prostu zmyślny podwieczorek. Nie powiem, żeby był lekki i dietetyczny, ale co tam, raz się żyje! Ten smakołyk jest łatwy do zrobienia i co najważniejsze, przygotowanie go wcale nie zajmuje wiele czasu. Ja zrobiłam wersję minimalistyczną i jako głównego dodatku użyłam sera, ale myślę, że równie dobrze sprawdzą się także inne składniki jak np. papryka, pieczarki czy szynka. I jeszcze przychodzi mi na myśl grill – co prawda sama nie próbowałam przyrządzić chleba w ten sposób, ale sezon w pełni więc nic straconego. Jeśli zatem szukacie sprawdzonego sposobu na zaskoczenie gości i podanie czegoś niecodziennego, ale mega pysznego, będziecie wdzięczni za ten przepis:) I koniecznie dajcie znać jak Wam poszło!

Przepis dostępny także na Handimanii.

Co nam będzie potrzebne:

- bochenek dobrego, niekrojonego chleba
- 350 g żółtego sera
- ok. pół szklanki roztopionego masła (można użyć mniej)
- 2 łyżeczki maku
- pęczek zielonej cebulki

Przygotowanie:

Odrywany chleb z serem i zieloną cebulką | Jem Co Umiem

  • Chleb nacinamy najpierw wzdłuż, a następnie wszerz, w taki sposób, żeby spód chleba pozostał w całości. Upewnijcie się, że nóż jest bardzo ostry, bowiem nacinanie chleba, zwłaszcza wszerz, wcale nie jest taką prostą sprawą. Pokrojony bochenek przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną folią spożywczą.
  • Ser tniemy na niezbyt duże, cienkie plastry.

Odrywany chleb z serem i zieloną cebulką | Jem Co Umiem

pull-apart-bread3.

  • Pomiędzy nacięcia wkładamy plasterki sera.

Odrywany chleb z serem i zieloną cebulką | Jem Co Umiem

  • Zieloną cebulkę siekamy drobno.

pull-apart-bread5

  • Mieszamy roztopione masło z ziarnami maku i pokrojoną cebulką i polewamy cały bochenek.

Odrywany chleb z serem i zieloną cebulką | Jem Co Umiem

  • Chleb zawijamy szczelnie w folię, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Następnie odwijamy chleb z folii (uwaga, żeby się nie poparzyć!) i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut, aż skórka się zarumieni a ser dobrze roztopi.

Odrywany chleb z serem i zieloną cebulką | Jem Co Umiem

Jak widzicie, łatwizna. Smacznego:)

Odrywany chleb z serem i zieloną cebulką | Jem Co Umiem

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.