Ogórki kiszone, małosolne
Kiszone ogórki – kto ich nie lubi?:) Pikantne, chrupiące, mi nieodłącznie kojarzące się z latem, wakacjami, domem rodzinnym i domowymi przetworami. Małosolne też przepyszne – często kiszonym przez Mamę ogórkom nie udawało się dotrwać do stanu ukwaszenia, wyjadaliśmy je z kamionkowych garnków zanim jeszcze nabrały odpowiedniego smaku i rzadko kiedy starczało nam cierpliwości, żeby dotrwać do takich prawdziwie kiszonych:)
Tym razem ukiszenie ogórków zajęło mi tydzień. Po 3 dniach spróbowaliśmy pierwszego ogórka – były już małosolne. Wyszły dość łagodne, więc jeśli lubicie mocny i piekący smak kiszonych ogórków proponuję dodać nieco więcej chrzanu i czosnku. No i przede wszystkim – to wcale nie jest trudne!
Co nam będzie potrzebne: (kisiłam w słoiku o poj. 4,6l)
- 3 kg ogórków gruntowych (ogórki powinny być mniej więcej jednej wielkości, nie za duże; trzeba też zwracać uwagę na to, żeby były jędrne i sprężyste, puste w środku ogórki nasiąkną dużą ilością wody i nie będą chrupiące po ukiszeniu)
- pęczek kopru włoskiego
- pół lub cała duża główka czosnku
- 1 łyżka ziarenek gorczycy
- sól
Przygotowanie:
- ogórki zanurzamy na chwilę w misce z zimną wodą, żeby się trochę odmoczyły; łatwiej będzie wtedy usunąć z nich zaschnięte błoto i piasek
- w czasie, gdy ogórki się moczą gotujemy wodę – ok. 3 litry z dodatkiem soli (1,5 łyżki stołowej na każdy litr wody ), kiedy woda się zagotuje odstawiamy na bok i zostawiamy do przestygnięcia
- garnek kamionkowy (zdecydowanie najlepszy do kiszenia ogórków) lub duży słój myjemy dokładnie i wyparzamy wrzątkiem (uwaga, żeby słoik nie pękł!)
- myjemy ogórki i łodygi kopru pod bieżącą wodą
- chrzan obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na mniejsze słupki lub paski
- na dno wyparzonego słoja kładziemy warstwę kopru, kilka ząbków czosnku i trochę chrzanu
- układamy pierwszą warstwę ogórków – ogórki układamy pionowo, ciasno jeden obok drugiego, pomiędzy nie wkładamy kawałki chrzanu i czosnku
- układamy kolejną warstwę ogórków i znowu przetykamy je czosnkiem, chrzanem i łodygami kopru, powtarzamy to aż wypełnimy cały słoik, na samym końcu zasypujemy ogórki łyżką ziaren gorczycy (należy pamiętać, żeby ogórki były poukładane ciasno obok siebie, w przeciwnym razie po zalaniu wodą wypłyną na wierzch i nie będą odpowiednio chłonąć przypraw)
- ułożone ogórki zalewamy przestudzoną wodą z solą, najlepiej użyć do tego chochli
- słoik przykrywamy talerzykiem lub nakrętką (ale nie zakręcamy!) i odstawiamy w spokojne miejsce
- po 3 dniach (w zależności od temperatury) powinniśmy mieć już ogórki małosolne, po ok. 5-7 dniach kiszone
Powodzenia!
Komentarze
Powered by Facebook Comments