Ogórki kiszone, małosolne

ogórki kiszone/małosolne

Kiszone ogórki – kto ich nie lubi?:) Pikantne, chrupiące, mi nieodłącznie kojarzące się z latem, wakacjami, domem rodzinnym i domowymi przetworami. Małosolne też przepyszne – często kiszonym przez Mamę ogórkom nie udawało się dotrwać do stanu ukwaszenia, wyjadaliśmy je z kamionkowych garnków zanim jeszcze nabrały odpowiedniego smaku i rzadko kiedy starczało nam cierpliwości, żeby dotrwać do takich prawdziwie kiszonych:)

Tym razem ukiszenie ogórków zajęło mi tydzień. Po 3 dniach spróbowaliśmy pierwszego ogórka – były już małosolne. Wyszły dość łagodne, więc jeśli lubicie mocny i piekący smak kiszonych ogórków proponuję dodać nieco więcej chrzanu i czosnku. No i przede wszystkim – to wcale nie jest trudne!

ogorki kiszone, malosolne

Co nam będzie potrzebne: (kisiłam w słoiku o poj. 4,6l)

- 3 kg ogórków gruntowych (ogórki powinny być mniej więcej jednej wielkości, nie za duże; trzeba też zwracać uwagę na to, żeby były jędrne i sprężyste, puste w środku ogórki nasiąkną dużą ilością wody i nie będą chrupiące po ukiszeniu)
- pęczek kopru włoskiego
- pół lub cała duża główka czosnku

- 2 korzenie chrzanu
- 1 łyżka ziarenek gorczycy
- sól

Przygotowanie:

  • ogórki zanurzamy na chwilę w misce z zimną wodą, żeby się trochę odmoczyły; łatwiej będzie wtedy usunąć z nich zaschnięte błoto i piasek

ogorki kiszone malosolne

 

  • w czasie, gdy ogórki się moczą gotujemy wodę – ok. 3 litry z dodatkiem soli (1,5 łyżki stołowej na każdy litr wody ), kiedy woda się zagotuje odstawiamy na bok i zostawiamy do przestygnięcia
  • garnek kamionkowy (zdecydowanie najlepszy do kiszenia ogórków) lub duży słój myjemy dokładnie i wyparzamy wrzątkiem (uwaga, żeby słoik nie pękł!)
  • myjemy ogórki i łodygi kopru pod bieżącą wodą
  • chrzan obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na mniejsze słupki lub paski
  • na dno wyparzonego słoja kładziemy warstwę kopru, kilka ząbków czosnku i trochę chrzanu
  • układamy pierwszą warstwę ogórków – ogórki układamy pionowo, ciasno jeden obok drugiego, pomiędzy nie wkładamy kawałki chrzanu i czosnku
  • układamy kolejną warstwę ogórków i znowu przetykamy je czosnkiem, chrzanem i łodygami kopru, powtarzamy to aż wypełnimy cały słoik, na samym końcu zasypujemy ogórki łyżką ziaren gorczycy (należy pamiętać, żeby ogórki były poukładane ciasno obok siebie, w przeciwnym razie po zalaniu wodą wypłyną na wierzch i nie będą odpowiednio chłonąć przypraw)
  • ułożone ogórki zalewamy przestudzoną wodą z solą, najlepiej użyć do tego chochli
  • słoik przykrywamy talerzykiem lub nakrętką (ale nie zakręcamy!) i odstawiamy w spokojne miejsce
  • po 3 dniach (w zależności od temperatury) powinniśmy mieć już ogórki małosolne, po ok. 5-7 dniach kiszone

Powodzenia!

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.