Orientalna zapiekanka z ziemniaków

orientalna zapiekanka ziemniaczana

Przepyszne, aromatyczne danie w sam raz na jesień. Orientalna zapiekanka z ziemniaków to bardzo prosty sposób na to, żeby choć na chwilę zapomnieć o szaro burej aurze za oknem. Podczas przygotowywania tej potrawy cały dom wypełnia się boskimi zapachami cynamonu, gałki muszkatołowej, curry i imbiru, a nasze zwyczajne ziemniaki, w połączeniu z wiórkami kokosowymi i orientalnymi aromatami, nabierają zupełnie nowego charakteru. Do zrobienia tej zapiekanki po raz pierwszy zainspirował mnie przepis z bloga ammniam.dziecisawazne.pl, a jak już raz jej spróbowaliśmy, na stałe zagościła w naszej kuchni i to w różnych konfiguracjach. Zapiekanka może stanowić samodzielne danie – ja np. podaję ją z dużą ilością startej marchewki, albo być po prostu dodatkiem do ulubionych kotletów, zamiast klasycznych ziemniaków. Warto urozmaicać sobie życie, zwłaszcza w tak smakowity sposób:)

Co nam będzie potrzebne:

– ok. 10 ziemniaków (ja daję tyle, ile mieści mi się akurat do naczynia żaroodpornego)
– 1 czerwona papryka (można dać więcej różnokolorowych)
– 1 cebula
– 3-4 ząbki czosnku
– puszka pomidorów, albo pół słoiczka koncentratu pomidorowego
– 5-6 łyżek wiórków kokosowych + opcjonalnie pół szklanki mleczka kokosowego
– 3 łyżeczki curry
– 1 łyżeczka imbiru
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– szczypta chilli
– 1 łyżka cukru
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 2 łyżeczki soli
– oliwa z oliwek
– do posypania cebula dymka lub szczypiorek

Przygotowanie:

  • wszystkie warzywa dokładnie myjemy, ziemniaki można obrać ze skórki (ja nie obieram, jeśli ziemniaki są ładne)
  • ziemniaki kroimy w kostkę, z papryki wykrajamy gniazda nasienne, czyścimy dokładnie z pestek i też kroimy w średniej wielkości kostkę

orientalna zapiekanka ziemniaczana

  • cebulę obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę, czosnek obieramy (skórka łatwiej zejdzie, jeśli wcześniej lekko zmiażdżymy ząbek wierzchem dłoni lub płaską stroną noża) i drobno siekamy
  • pokrojone ziemniaki wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 5 minut, po czym odcedzamy
  • na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę oliwy, wykładamy ziemniaki i wysypujemy pokrojona paprykę, dodajemy sól
  • na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy, wsypujemy przyprawy i chwilę podsmażamy z oliwą, następnie dodajemy cebulkę i czosnek, podsmażamy chwilkę aż cebulka się zeszkli, po czym dodajemy pomidory z puszki, wcześniej rozdrobnione widelcem – dodajemy całą zawartość puszki, razem z wodą, (jeśli używamy koncentratu pomidorowego wcześniej rozpuszczamy go w szklance wody i dodajemy na patelnię)

zapieknak z ziemniaków

zapiekanka z ziemniaków

  • podsmażamy wszystkie składniki razem, aż się połączą i utworzy się aromatyczny sos (jeśli jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody), sos dusimy jakieś 5 minut, po czym dodajemy wiórki kokosowe i mleczko kokosowe, mieszamy wszystko razem i wylewamy sos na ziemniaki

zapiekanka ziemniaczana

  • zapiekankę wkładamy na ok. 35-45 minut do piekarnika rozgrzanego do ok. 200ºC, w połowie czasu pieczenia ziemniaki powinno się przemieszać, żeby się równomiernie upiekły, (czas pieczenia jest orientacyjny, ziemniaki trzymamy w piekarniku tak długo, aż będą miękkie, a skórka przypieczona i chrupiąca)

Smacznego!

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.