Pikantna salsa paprykowo-pomidorowa

Używam do wszystkiego – do kanapek, do kotletów, frytek no i oczywiście tortilli:). Przygotowanie nie jest trudne, a to co zostanie można spokojnie zamknąć w słoiczku i jeszcze przez kilka dni przechowywać w lodówce. I żadna sklepowa salsa  nie będzie miała takiego smaku i aromatu jak ta własnoręcznie przyrządzona z dojrzałych i pachnących warzyw.

Co nam będzie potrzebne:

– 1 duży dojrzały pomidor lub 2 mniejsze
– 1 czerwona papryka
– 1 żółta papryka
– 1 papryczka chilli
– 1 ząbek czosnku
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek
– 4-5 łyżek ketchupu
– 1 łyżka cukru

– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
– szczypta chilli
– 2 łyżki soku z limonki (ewentualnie cytryny)
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– opcjonalnie 2-3 listki mięty

Przygotowanie:

  • myjemy dokładnie wszystkie warzywa, papryki rozcinamy i usuwamy z nich gniazda nasienne i pestki, z pomidorów można też usunąć skórkę (ja nie usuwam)
  • następnie siekamy czosnek, paprykę i pomidora kroimy w kostkę (z pomidora usuwamy twardą część przy szypułce), z papryczki chilli usuwamy pestki i kroimy na drobne kawałki
  • na patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek, lekko podsmażamy dosłownie jakieś 30 sek. (uwaga, żeby nie przesmażyć!)
  • do podsmażonego czosnku dodajemy paprykę i papryczkę chilli, podsmażamy chwilę, następnie dodajemy pomidora i kiedy pomidor puści sok dodajemy ketchup, solimy i dusimy na średnim ogniu tak długo, aż warzywa zmiękną i utworzy się „papka”, jeśli sos jest zbyt gęsty, można podlać go odrobiną wody
  • do miękkich warzyw dodajemy resztę przypraw, cukier i sok z limonki – zanim przełożycie do blendera spróbujcie, czy są odpowiednio przyprawione
  • przekładamy do blendera, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i miętę i miksujemy (ja miksuję tylko przez moment, bo lubię duże kawałki warzyw w salsie, ale można też zmiksować ją na gładką masę)

I już :)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.