Pikantna tortilla z awokado i białą kapustą

tortilla

Szybkie i proste danie zarówno na obiad jak i przekąskę. Dzięki temu, że majonez zastąpiony jest kremowym awokado, tak przygotowana tortilla jest też zdrowa i dietetyczna. Nie trzeba dokładnie trzymać się listy składników, ważne żeby sałatka była doprawiona w taki sposób, jaki Wam najbardziej smakuje, ja czasem dorzucam np. kawałki kurczaka, które zostały mi z wcześniejszego obiadu.

Co nam będzie potrzebne: (składniki na 4 tortille)

– 4 placki tortilli
– 1/4 małej główki białej kapusty
– 1 awokado
– 1 średniej wielkości marchewka
– 1/2 puszki czerwonej fasoli

– ewentualnie kawałki podsmażonego kurczaka
– sól, pieprz, odrobina chilli do smaku
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

tortilla z awokado

  • kapustę obieramy z zewnętrznych liści, marchewkę obieramy ze skórki, myjemy warzywa i ścieramy do tarce o grubych oczkach do większego naczynia lub miski
  • awokado myjemy, przecinamy na połowę, wyjmujemy pestkę i łyżką przekładamy miąższ do miski ze startymi warzywami
  • fasolę płuczemy pod zimną wodą, odsączamy i dodajemy do reszty warzyw
  • do warzyw dodajemy ocet, oliwę i sok z cytryny, mieszamy dokładnie, aż składniki połączą się w sałatkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli
  • na suchą, rozgrzaną patelnię kładziemy placek tortilli i podgrzewamy kilka sekund, aż zmięknie
  • ciepłą tortillę przekładamy na talerz, na środek placka nakładamy farsz i zwijamy w rulonik tak, jak pokazane na opakowaniu
  • tortilla jest bardzo smaczna zarówno podawana na ciepło jak i na zimno; zimną można np. pokroić na cienkie plasterki i podawać roladki jako przekąskę

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.