Pizza na cienkim cieście

pizza

Pyszna, lekko chrupiąca pizza na cienkim cieście, taka jaką najbardziej lubię. Ten przepis wypróbowałam po raz pierwszy i od razu strzał w dziesiątkę – zjedliśmy 2 pizze za jednym razem, takie były dobre. Były co prawda dość proste, tylko mozzarella, pomidory i oliwki, a na końcu dekoracja z rukoli, ale wierzcie mi, że więcej nam do szczęścia nie było trzeba. Zdecydowanie polecam każdemu pizzożercy.

Co nam będzie potrzebne:

– 300 g mąki pszennej + 3 łyżki do zaczynu drożdżowego
– 100 g mąki krupczatki + trochę do podsypania
– 1 łyżeczka soli
– 250 ml ciepłej (nie może być zbyt gorąca) wody
– 40 g świeżych drożdży

– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka cukru
– sos pomidorowy, kilka plasterków mozzarelli, kilka oliwek, kilka plasterków pomidora lub inne ulubione dodatki, np. szynka i pieczarki

pizza

Przygotowanie:

  • do miski z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki pszennej mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min (najlepiej w pobliże grzejnika)
  • obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy, a następnie dodajemy powoli wyrośnięty zaczyn drożdżowy (na zaczynie powinien zrobić się kołnierzyk piany, jeśli się nie zrobi, oznacza to, że należy cały zaczyn zrobić od początku – być może woda była zbyt zimna lub zbyt gorąca, albo drożdże były zwietrzałe), mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką, a kiedy już się mniej więcej połączą dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto w misce
  • wstępnie zagniecione ciasto przekładamy na podsypaną mąką krupczatką stolnicę i wyrabiamy około 10 min, aż będzie gładkie i elastyczne
  • wyrobione ciasto przekładamy do czystej miski (miska musi być odpowiednio duża, bo ciasto wyrośnie przynajmniej 3-krotnie), przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę
  • w tym czasie przygotowujemy dodatki i rozgrzewamy piec do maksymalnej temperatury – jeśli posiadamy kamień do pieczenia pizzy także go rozgrzewamy, kamień można zastąpić blachą z wyposażenia piekarnika, ważne,  żeby piec pizzę na bardzo gorącym podłożu
  • kiedy ciasto wyrośnie odgazowujemy je (uderzamy w nie pięścią, żeby wydostało się z niego powietrze), przekładamy na stolnice (jeśli trzeba podsypujemy lekko krupczatką) i zagniatamy jeszcze przez około minutę, następnie dzielimy na 3 części

pizza

  • rozwałkowujemy 1 kawałek na dość cienki placek i przekładamy na papier do pieczenia, nakładamy dodatki, polewamy kilkoma kroplami oliwy i następnie razem z papierem przekładamy na rozgrzaną blachę, pieczemy około 10-12 min. w maksymalnej temperaturze piekarnika
  • upieczoną pizzę kroimy i posypujemy świeżą rukolą

pizza

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.