Pizza – przepis na ciasto bez drożdży

ciasto na pizzę bez drożdży

Dostałam niedawno przepis na domową pizzę bez drożdży – po pierwszym wypróbowaniu i lekkiej modyfikacji powiem tyle: rewelacyjna alternatywa, dla tych, którym chodzi po głowie pyszna domowa pizza,  a nie mają czasu lub cierpliwości, żeby czekać, aż ciasto drożdżowe urośnie. Samo ciasto jest bardziej miękkie i puszyste niż tradycyjne ciasto na pizze, smakuje też bardziej jak placek, ale z ulubionymi pizzowymi dodatkami można naprawdę wyczarować sobie pyszny obiad w pół godziny. W każdym razie u nas ten przepis wchodzi na stałe do obiadowego menu:) Dzięki, Ula:)

Co nam będzie potrzebne:

– 2 szklanki mąki pszennej
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
– 2/3 szklanki mleka
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru
– szczypta soli

– suszone zioła – ja dodałam 2 łyżki oregano

- ulubione dodatki do pizzy: sos pomidorowy, zioła, ser, szynka, salami, pieczarki itd.

Przygotowanie:

  • do miski wsypujemy wszystkie składniki i wstępnie zagniatamy ciasto, po czym przekładamy na stolnicę i zagniatamy, aż będzie elastyczne (jeśli będzie się zbyt mocno kleić można podsypać lekko mąką)
  • zagniecione ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek (mi bardziej smakowała pizza na cieńszym cieście, była  chrupiąca, ale tak naprawdę od Was zależy grubość spodu, pamiętajcie tylko, że podczas pieczenia on nieco urośnie)

domowa pizza bez drozdzy

  • rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy sosem i nakładamy ulubione dodatki (pamiętajcie, żeby ser kłaść na samym początku, przed wszystkimi innymi składnikami, albo na kilka minut przed wyjęciem pizzy z piekarnika, inaczej się po prostu wysuszy i nie będzie się ciągnął)

ciasto na pizze bez drozdzy

ciasto na pizze bez drozdzy

ciasto na pizze bez drozdzy

  • pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. ok. 170ºC przez 15-20 min, aż wszystko się ładnie przyrumieni

Smacznego:)))

ciasto na pizze bez drozdzy

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.