Pizza z mozzarellą, pomidorami i bazylią

pizza z mozzarella, pomidorami i bazylia

Pizza…chyba nie trzeba dużo mówić. Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pizzy. Zrobienie jest samodzielnie w domu nie jest trudne, ale nieco czasochłonne. No i problemem zawsze jest przepis na ciasto… Opisany przeze mnie poniżej jest najlepszym, na jaki udało mi się trafić i nieco przeze mnie zmodyfikowanym, chociaż przyznam, że to wciąż nie do końca to, czego szukam. Mimo to poniższe ciasto jest bardzo smaczne, chrupiące na zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Dodatki do pizzy oczywiście dowolne i takie, jakie najbardziej lubicie. Ja akurat miałam ochotę na pizzę z pomidorami, mozzarellą i świeżą bazylią.

Co nam będzie potrzebne:

- 4 szklanki mąki
- 1 i 1/3 szkl. ciepłej wody
- 25g świeżych drożdży (1/4 opakowania)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek

- pomidory, ser mozzarella, świeża bazylia lub inne dowolne dodatki do pizzy
- zioła (oregano, bazylia lub mieszanka do kuchni włoskiej)

Przygotowanie:

  • rozpoczynamy od zrobienia zaczynu do ciasta drożdżowego – szklankę mąki przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15 min. aż drożdże zaczną „bąblować”

pizza - zaczyn do ciasta drożdzowego

zaczyn do ciasta drożdżowego

  • do gotowego zaczynu przesiewamy resztę mąki, dodajemy sól, oliwę, resztę wody i zagniatamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne (w razie potrzeby dodać trochę mąki, jeśli będzie się za bardzo kleić – podsypując po trochę na stolnice; uwaga, zeby nie przesadzić z mąką, bo ciasto wyjdzie zbyt twarde i może nie urosnąć)

pizza ciasto drożdżowe

  • zagniecione ciasto formujemy w kulę, smarujemy lekko oliwą, przekładamy do miski (musi być na tyle duża, żeby ciasto z niej nie „uciekło”, kiedy wyrośnie) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość
  • wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy w mniej więcej okrągły placek, pamiętając, żeby zostawić nieco grubsze brzegi
  • przekładamy spód pizzy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do okrągłej formy wcześniej natłuszczonej lekko olejem (jeśli pieczemy w okrągłej blaszce ciasto wyjdzie raczej miękkie, a jeśli pieczemy bezpośrednio na dużej płaskiej blasze wyjdzie bardziej chrupiące i zarumienione na spodzie)
  • na ciasto nakładamy sos (można posmarować pizze koncentratem pomidorowym wymieszanym z ziołami), na wierzch kładziemy mozzarellę i pomidory lub inne dowolne dodatki, posypujemy oregano i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury (ok. 250ºC) na ok. 12-15 min (trzeba sprawdzić wcześniej czy się nie przypala); jeśli używacie tartego sera dodajcie go do pizzy dopiero na kilka minut przed końcem pieczenia, inaczej może się przypalić albo po prostu się wysuszy
  • kiedy pizza się ładnie przyrumieni wyjmujemy z pieca, posypujemy bazylią, rukolą lub innymi świeżymi ziołami i podajemy
pizza z mozzarella i pomidorami

Smacznego!

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.