Proste ciasto z czereśniami

Bardzo proste ciasto znalezione na blogu Moje Wypieki. Jest to jeden z tych przepisów, o których przy okazji muffinów pisałam, że nawet mi nie udaje się ich popsuć. Do zrobienia w 5 minut, wystarczy do tego miska i mikser. Można wykorzystać jakiekolwiek owoce, świeże lub mrożone, tak więc jest to świetny przepis zarówno na pełne owoców lato jak i nędzny sezon zimowy.

Co nam będzie potrzebne:

– 6 jajek
– 3/4 szkl. cukru
– 150 ml oleju (ok. pół szklanki)
– 2 szkl. mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– czereśnie (czereśnie można zastąpić dowolnymi owocami świeżymy lub mrożonymi, np. truskawkami, malinami, czy borówkami)

Przygotowanie:

  • białka oddzielamy od żółtek i z białek ubijamy sztywną pianę
  • pod koniec ubijania (cały czas ubijając) zaczynamy powoli dodawać cukier, następnie po kolei żółtka, powoli wlewamy olej, jeszcze chwilę ubijamy
  • mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do osobnej miski i delikatnie mieszamy z resztą ciasta
  • następnie wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, może być prostokątna, ja użyłam tortownicy i na górę ciasta wykładamy czereśnie, tyle ile się zmieści
  • wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i pieczemy 45-50 minut, lub dłużej jeśli będzie trzeba. Po 45 min. sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest w środku surowe (metoda na tzw suchy patyczek- wkładamy do ciasta np zapałkę lub wykałaczkę, wyciągamy delikatnie i sprawdzamy czy nie ma na nim mokrego, surowego ciasta, jeśli patyczek jest suchy oznacza to, że ciasto jest gotowe)
  • upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.