Przepis na super prosty warkocz z brokułami i kurczakiem
Mówią, że robota nie zając i nie ucieka, mi jednak ostatnio uciekała i to bardzo szybko. W związku z tym musiałam mocno zmobilizować siły i pozamykać wszystkie sprawy, które już zbyt długo plątały mi się po głowie. Po całym tym szaleństwie, stęskniona za pysznym domowym jedzonkiem, mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to jednak fajne uczucie, kiedy nareszcie ma się coś „z głowy”. Polecam każdemu, tak samo jak dzisiejszy przepis na warkocz z brokułami, kurczakiem i żółtym serem. U nas załapał się głównie na obiad, ale wystarczyło go jeszcze na lekkie śniadanie następnego dnia. I mimo, że wygląda na dość skomplikowane ustrojstwo, w rzeczywistości jest bardzo prosty do przygotowania. Zresztą, przekonajcie się sami.
Co nam będzie potrzebne:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 1 średniej wielkości filet z kurczaka
– 1 główka brokuła
– 1 jajko do posmarowania
Przygotowanie:
- brokuły myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy – jeśli macie taką możliwość ugotujcie je na parze, a jeśli nie wrzućcie je na ok. 5-7 min. do osolonej gotującej się wody (uwaga, żeby nie rozgotować), po czym odcedźcie i zlejcie zimną wodą, żeby przestały się gotować
- kurczaka myjemy, czyścimy z farfocli, kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na złoty kolor (ważne, żeby wyparowała cała woda, która pewnie zbierze się na patelni), pod koniec smażenia dodajemy ok. 1/4 łyżeczki soli, szczyptę oregano i świeżo mielonego pieprzu
- na stolnicy lub blacie rozkładamy ciasto francuskie (nie wyrzucajcie pergaminu, w który zawinięte jest ciasto, posłuży za papier do pieczenia)
- na środek ciasta wykładamy farsz, zostawiając po bokach miejsce na wycięcie pasków do składania, posypujemy wierzch startym serem, po obu stronach farszu nacinamy ciasto w cienkie paski (ważne, żeby po jednej i drugiej stronie była taka sama ilość nacięć i żeby paski były mniej więcej tej samej grubości), a następnie składamy warkocz nakładając paski jeden na drugi, naprzemiennie z jednej i drugiej strony
- złożony warkocz smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 10-12 min w temp. 225ºC (czas może się różnić w zależności od piekarnika, dlatego pilnujcie, żeby się nie przypaliło)
Smacznego:)
Komentarze
Powered by Facebook Comments