Pulpeciki w sosie pomidorowym z dodatkiem kuminu
Wieprzowe pulpeciki w sosie pomidorowym z kuminem – klasyczne danie w orientalnym wydaniu. Same pulpeciki wzbogaciłam o starty żółty ser, świeży szczypiorek i mnóstwo przypraw, w tym zmielony kumin (kmin rzymski), dzięki czemu zwykłe klopiki w sosie stały się przepysznie aromatyczne i troszkę przywodziły na myśl dania kuchni indyjskiej. Do wypróbowania tego przepisu na pulpeciki inne niż wszystkie zainspirowała mnie Ala :)
Co nam będzie potrzebne:
Pulpeciki:
– 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki lub szynki, koniecznie kupcie mięso w kawałku i zmielcie sami w domu lub poproście o zmielenie w sklepie – tylko w ten sposób wiecie co jecie)
– 2 garści startego sera
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
– 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– 1 pęczek szczypiorku (drobno posiekanego)
– 1 łyżeczka startego kuminu (kmin rzymski, nie mylić z kminkiem)
– 1 jajko
– trochę mąki do obtoczenia klopsików
Sos pomidorowy:
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 1 cebula
– 1-2 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– sól, pieprz do smaku
– po 1 łyżeczce suszonej bazylii i lubczyku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Mięso mielone przekładamy do dużej miski, w której łatwo będzie nam je wymieszać z resztą składników, dodajemy 1 jajko, przyprawy, posiekany szczypiorek i starty żółty ser, mieszamy aż składniki dokładnie się połączą i lepimy niewielkie kulki, trochę większe od orzechów włoskich
- Mąkę (ok. 2 garści) przesypujemy na duży talerz i lekko obtaczamy w niej każdy pulpecik, obtoczone pulpeciki odkładamy na osobny talerz
- Rozgrzewamy na patelni ok 2-3 łyżek oleju i smażymy klopsiki na złoto z obu stron (uwaga! przez roztapiający się ser olej może nieco pryskać), usmażone klopsiki odkładamy na talerz
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, jak w przypadku sosu bolognese
- Rozgrzewamy oliwę na głębokiej patelni lub w głębokim garnku i podsmażamy cebulkę
- Kiedy cebula się zeszkli wlewamy całą puszkę pomidorów i chwilę smażymy, kiedy cząstki pomidorów zaczną się rozpadać dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i cukier (*dodanie odrobiny cukru do pomidorów pozwala wydobyć z nich jeszcze pełniejszy smak), dolewamy ok. 1/2 szklanki wody, mieszamy i wkładamy do sosu usmażone pulpeciki
- Pulpeciki razem z sosem dusimy na niewielkim ogniu ok. 15 min., aż sos zgęstnieje i nasączy mięso
- Uduszone klopsiki doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem do smaku
- Klopsiki podajemy np. z ryżem, posypane sporą garścią świeżo posiekanego szczypiorku
Smacznego:)
Komentarze
Powered by Facebook Comments