Pulpeciki w sosie pomidorowym z dodatkiem kuminu

pulpeciki

Wieprzowe pulpeciki w sosie pomidorowym z kuminem – klasyczne danie w orientalnym wydaniu. Same pulpeciki wzbogaciłam o starty żółty ser, świeży szczypiorek i mnóstwo przypraw, w tym zmielony kumin (kmin rzymski), dzięki czemu zwykłe klopiki w sosie stały się przepysznie aromatyczne i troszkę przywodziły na myśl dania kuchni indyjskiej. Do wypróbowania tego przepisu na pulpeciki  inne niż wszystkie zainspirowała mnie Ala :)

Co nam będzie potrzebne:

Pulpeciki:
– 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki lub szynki, koniecznie kupcie mięso w kawałku i zmielcie sami w domu lub poproście o zmielenie w sklepie – tylko w ten sposób wiecie co jecie)
– 2 garści startego sera
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
– 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– 1 pęczek szczypiorku (drobno posiekanego)
– 1 łyżeczka startego kuminu (kmin rzymski, nie mylić z kminkiem)
– 1 jajko
– trochę mąki do obtoczenia klopsików

– olej do smażenia

Sos pomidorowy:
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 1 cebula
– 1-2 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– sól, pieprz do smaku
– po 1 łyżeczce suszonej bazylii i lubczyku
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  • Mięso mielone przekładamy do dużej miski, w której łatwo będzie nam je wymieszać z resztą składników, dodajemy 1 jajko, przyprawy, posiekany szczypiorek i starty żółty ser, mieszamy aż składniki dokładnie się połączą i lepimy niewielkie kulki, trochę większe od orzechów włoskich
  • Mąkę (ok. 2 garści) przesypujemy na duży talerz i lekko obtaczamy w niej każdy pulpecik, obtoczone pulpeciki odkładamy na osobny talerz
  • Rozgrzewamy na patelni ok 2-3 łyżek oleju i smażymy klopsiki na złoto z obu stron (uwaga! przez roztapiający się ser olej może nieco pryskać), usmażone klopsiki odkładamy na talerz
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, jak w przypadku sosu bolognese
  • Rozgrzewamy oliwę na głębokiej patelni lub w głębokim garnku i podsmażamy cebulkę
  • Kiedy cebula się zeszkli wlewamy całą puszkę pomidorów i chwilę smażymy, kiedy cząstki pomidorów zaczną się rozpadać dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i cukier (*dodanie odrobiny cukru do pomidorów pozwala wydobyć z nich jeszcze pełniejszy smak), dolewamy ok. 1/2 szklanki wody, mieszamy i wkładamy do sosu usmażone pulpeciki
  • Pulpeciki razem z sosem dusimy na niewielkim ogniu ok. 15 min., aż sos zgęstnieje i nasączy mięso
  • Uduszone klopsiki doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem do smaku
  • Klopsiki podajemy np. z ryżem, posypane sporą garścią świeżo posiekanego szczypiorku

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.