Quesadilla – czyli pysznie i na szybko

quesadilla

Dziś dla mnie wielki dzień – obroniłam pracę magisterską! Obiad zatem musiał być pyszny, ale na szybko, bo komu chciałby się w taki dzień gotować. Padło na quesadillę, czyli tortillę zapiekaną z serem i dodatkami. Super sposób na lekki, a jednocześnie sycący posiłek. Jako dodatki w roli głównej awokado, salami, zielona papryka i ser mozzarella. Mniam!

P.S. Kochane Babcie – wszystkiego najlepszego:)

Co nam będzie potrzebne (na 4 porcje):

- 4 placki tortilli (ja użyłam sklepowych)
– połowa średniej wielkości zielonej papryki
– 1 awokado
– 2-3 plastry salami na każdy placek (najlepiej takiego pikantnego z papryką lub pieprzem)
– ser mozzarella albo starty żółty do posypania

Przygotowanie:

  • paprykę myjemy i kroimy w niewielką kostkę, awokado rozcinamy na połowę, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skóry i kroimy na cienkie plasterki
  • rozkładamy placek tortilli i na połowę sypiemy trochę startego sera, najlepiej mozzarelli, wykładamy 2-3 plasterki salami, kilka plasterków awokado, na to garść pokrojonej papryki i na sam wierzch znowu ser

quesadilla

  • składniki przykrywamy drugą połówką tortilli
  • rozgrzaną patelnię, najlepiej grillową smarujemy lekko oliwą i kładziemy złożoną tortillę, podsmażamy z obu stron aż ser się roztopi a tortilla nabierze złotawego koloru

Smacznego:)

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.