Quesadilla – czyli pysznie i na szybko
Dziś dla mnie wielki dzień – obroniłam pracę magisterską! Obiad zatem musiał być pyszny, ale na szybko, bo komu chciałby się w taki dzień gotować. Padło na quesadillę, czyli tortillę zapiekaną z serem i dodatkami. Super sposób na lekki, a jednocześnie sycący posiłek. Jako dodatki w roli głównej awokado, salami, zielona papryka i ser mozzarella. Mniam!
P.S. Kochane Babcie – wszystkiego najlepszego:)
Co nam będzie potrzebne (na 4 porcje):
- 4 placki tortilli (ja użyłam sklepowych)
– połowa średniej wielkości zielonej papryki
– 1 awokado
– 2-3 plastry salami na każdy placek (najlepiej takiego pikantnego z papryką lub pieprzem)
– ser mozzarella albo starty żółty do posypania
Przygotowanie:
- paprykę myjemy i kroimy w niewielką kostkę, awokado rozcinamy na połowę, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skóry i kroimy na cienkie plasterki
- rozkładamy placek tortilli i na połowę sypiemy trochę startego sera, najlepiej mozzarelli, wykładamy 2-3 plasterki salami, kilka plasterków awokado, na to garść pokrojonej papryki i na sam wierzch znowu ser
- składniki przykrywamy drugą połówką tortilli
- rozgrzaną patelnię, najlepiej grillową smarujemy lekko oliwą i kładziemy złożoną tortillę, podsmażamy z obu stron aż ser się roztopi a tortilla nabierze złotawego koloru
Smacznego:)
Komentarze
Powered by Facebook Comments