Rosół drobiowy

Rosół to według mnie jedna z kuchennych podstaw. Oprócz tego, że jest pyszny sam w sobie, stanowi bazę prawie wszystkich innych zup  jakie gotowałam – od pomidorowej po barszcz. Najbardziej smakuje mi podawany z cienkim makaronem, ale np. moja babcia robi rosół z lanymi kluskami i też jest dobry. Przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę, wystarczy obrać warzywa, wrzucić do garnka i zagotować. Przepis na rosół jest taki trochę na wyczucie – podałam tutaj ilość składników, jakiej użyłam do gotowania tym razem, ale jeśli dacie mniej marchewki albo więcej pietruszki też będzie smacznie.

Co nam będzie potrzebne:

– 4 podudzia z kurczaka (można równie dobrze użyć skrzydełek albo zastąpić je jedną większą nogą, im więcej mięsa tym rosół będzie bardziej tłusty)
– 4 średniej wielkości marchewki
– 1 korzeń pietruszki
– 1 mała cebula
– kawałek selera
– listek kapusty włoskiej (opcjonalnie)

(można kupić włoszczynę – taki gotowy zestaw warzyw na zupę)
– przyprawy: sól 1/4 łyżeczki, pieprz 1/4 łyżeczki, 1/2 łyżki vegety, 1 łyżeczka maggi (przyprawa do zup w płynie)
– natka pietruszki

Przygotowanie:

  • dokładnie myjemy mięso, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy aż woda zacznie wrzeć
  • w tym czasie myjemy warzywa, obieramy ze skóry i ewentualnie kroimy (można pokroić w plasterki albo słupki, można też wrzucić warzywa w całości)
  • kiedy woda z kurczakiem się zagotuje, zdejmujemy z ognia, wylewamy wodę, płuczemy garnek i mięso pod zimną wodą – chodzi o to, żeby w czasie tego krótkiego gotowania usunąć zanieczyszczenia  z mięsa
  • do wypłukanego kurczaka dodajemy obrane i pokrojone warzywa, 2-3 gałązki pietruszki, zalewamy zimną wodą (ja w tym przypadku dodałam 7 szklanek, ale wedle uznania można dodać mniej lub więcej), dodajemy sól i vegetę (reszta przypraw na końcu)
  • gotujemy do momentu, aż woda zacznie lekko wrzeć (dobrze jest żeby rosół się nie zagotował za mocno, bo zmętnieje), wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 min (rosół ma lekko bulgotać)
  • po tym czasie dodajemy maggi i pieprz oraz posiekaną natką pietruszki (tyle ile lubimy) i rosół jest gotowy

Smacznego:)

 

Komentarze

comments

Powered by Facebook Comments

2 Responses

  1. Tesla

    Mam kilka pytań. Na ile osób podane są składniki? Czy masz jakąś propozycje aby podudzia wykorzystać np. jako drugie danie? Pozdrawiam, bardzo fajne przepisy :)

    Czerwiec 21, 2012 at 11:17 am

    • karina

      Z takiej ilości składników spokojnie powinno wystarczyć zupy na 4 osoby. Jeśli zaś chodzi o wykorzystanie podudzi, ja wyciągam je z rosołu, obieram z mięsa i to mięso dodaję do misek z rosołem. Moja mama za to ma no to inny sposób. Udka czy skrzydełka z rosołu obtacza w jajku i bułce, jak kotlety schabowe, i podsmaża na patelni. A potem wykorzystuje jako mięso do drugiego dania. Pozdrawiam:)

      Czerwiec 21, 2012 at 11:25 am