Sałatka z gruszką i kurczakiem
Sama pewnie nie wpadłabym na to połączenie, ale zapewniam Was, że jest warte uwagi. Pikantny, dobrze przyprawiony kurczak rewelacyjnie komponuje się ze słodką, łagodną gruszką. Do tego chrupiąca sałata i mamy obiad w 20 min. A jeśli nie zdążycie zjeść wszystkiego od razu nada się też na sytą kolację.
Co nam będzie potrzebne:
- filet z kurczaka
- gruszka
- mix sałat
- przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, chilli
- olej do smażenia ok. 1 łyżka
- opcjonalnie do sosu: ketchup, jogurt grecki (dla hardcorowców majonez)
Przygotowanie:
- dokładnie myjemy kurczaka, jeśli trzeba to wycinamy kosteczki, resztki skóry i inne farfocle
- myjemy sałatę i gruszki, zostawiamy na sitku do obcieknięcia
- dzielimy mięso na w miarę równe części (tak, żeby były mniej więcej tej samej grubości, będzie wtedy łatwiej rozbijać)
- rozbijamy na niezbyt cienkie kotlety
- rozbite mięso solimy (ja na takie 2 filety jak na zdjęciu zużywam niecałą łyżeczkę soli)
- dodajemy pieprz, paprykę, chilli i wcieramy w mięso, żeby dobrze wchłonęło przyprawy, odstawiamy na chwilę
- w tym czasie kroimy gruszkę na 4 części, wycinamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę dodatkowo kroimy na cieńsze plasterki
- pokrojone gruszki układamy na talerzu razem z sałatą
- na rozgrzaną wcześniej patelnie kładziemy mięso i smażymy, aż będzie miało ładny złoty kolor (byle nie za długo, bo się wysuszy)
- usmażone mięso kroimy w paseczki albo większą kostkę i układamy na wcześniej przygotowanym talerzu z sałatką
- ja do tej sałatki dodaję jeszcze najprostszy na świecie sos, czyli jogurt grecki (zamiast majonezu) wymieszany z ketchupem w proporcjach 1:1
Pychota!
Komentarze
Powered by Facebook Comments